Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un film norvegian de la berlinală reconstituie masacrul neonazistului Breivik

World Festivals
berlinala

Foarte aşteptat, filmul în competiţia pentru Ursul de Aur, a fost prezentat după unul dintre cele mai tragice masacre din istoria modernă americană în care 17 persoane au murit într-un liceu în Florida. Conştient că redeschide răni în ţara sa, regizorul Erik Poppe a justificat demersul său în faţa presei: "Dacă aşteptăm ca asta să nu mai rănească, e prea târziu. Este dur, dar necesită un proces de vindecare", a explicat el.

Pe 22 iulie 2011, deghizat în poliţist, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a tras timp de o oră în participanţii la o tabără de vară a Tineretului laburist şi a omorât 69 dintre ei, mare parte adolescenţi. Neexprimând niciodată remuşcări, el şi-a justificat crimele, cele mai grave din istoria de după război în Norvegia, prin faptul că victimele se pregăteau pentru multiculturalism. Pentru Erik Poppe, fost fotograf de război, ideea filmului s-a născut din faptul că "amintirea a ceea ce s-a întâmplat pe acea insulă se estompa".

Timp de o oră şi jumătate, filmul urmăreşte personajul interpretat de Kaja, o tănără care are grijă de sora ei şi pe care o caută de la primele focuri de armă. Filmul nu arată trăgătorul, ci doar pe tinerii răniţi şi în agonie. Se concentrează pe zgomote şi pe sentimentele tinerilor care luptă pentru supravieţuire pe insulă. Regizorul arată doar silueta criminalului. Pentru a nu trezi amintiri dureroase, filmul a fost realizat pe o insulă din apropiere de Utøya, cu actori în majoritate amatori. Alte proiecte despre această dramă sunt în curs, între care un serial de şase episoade în Norvegia despre soarta celor afectaţi indirect. Difuzarea este prevăzută în 2019.

Potrivit presei specializate, Netflix l-a angajat pe Paul Greengrass, regizorul filmului "Bloody Sunday" şi "Zborul United 93" despre evenimentele de la 11 septembre, pentru a face un film aducându-l în scenă de data asta pe Breivik, anunţă news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.