Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost comandant al poliţiei catalane, pe banca acuzaților pentru rolul său în tentative de secesiune a Cataloniei

Catalan News Monitor
catalonia

Un fost comandant al poliţiei catalane, Josep Lluis Trapero, urmează să compară luni în faţa instanţei pentru rolul său în tentative de secesiune a Cataloniei în 2017, notează AFP potrivit Agerpres.

Fostul şef al Mossos d'Esquadra este acuzat de rebeliune de Parchet, care a cerut o pedeapsă de 11 ani de închisoare contra sa. Procesul va începe la ora locală 10:00 (9:00 GMT) la înaltul tribunal al Audienţei Naţionale de la San Fernando de Henares, în apropiere de Madrid.

Alţi doi responsabili ai poliţiei şi Ministerului de Interne catalan, Pere Soler şi César Puig, sunt acuzaţi de rebeliune şi riscă de asemenea 11 ani de închisoare.

În acelaşi dosar mai este judecată Teresa Laplana, ofiţer de poliţie, acuzată de nesupunere şi care poate primi o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Acest proces se deschide la trei luni după condamnarea la pedepse grele cu închisoare a nouă lideri separatişti catalani. Decizia a condus la manifestaţii, unele violente, în regiunea din nord-estul Spaniei.

Justiţia reproşează poliţiei regionale Mossos d'Esquadra ''pasivitatea sa totală'' pentru a împiedica referendumul din 2017 privind independenţa Cataloniei.

În timpul procesului foştilor lideri separatişti catalani, Josep Lluis Trapero a afirmat că dispozitivul desfăşurat de Mossos d'Esquadra ''nu a avut nicio intenţie de a facilita referendumul''.

El a denunţat ''iresponsabilitatea'' foştilor lideri catalani şi a declarat că ofiţerii Mossos d'Esquadra erau pregătiţi să îl aresteze pe fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont dacă ar fi primit un ordin în acest sens. Puigdemont a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmărirea în justiţie în urma tentativei de secesiune a Cataloniei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.