Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost consilier dezvăluie ce mișcare strategică a pregătit Putin

putin

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si-ar fi pregatit deja un înlocuitor, de teama sa nu aiba soarta lui Viktor Ianukovici, presedintele ucrainean destituit în februarie 2014 în urma unei miscari de contestare de amploare si care si-a gasit apoi refugiu în Rusia, afirma Andrei Illarionov, fostul consilier economic al lui Putin, în prezent cercetator principal la Institutul Cato din Washington, într-un interviu acordat la sfârsitul saptamânii trecute publicatiei ucrainene Obozrevatel.

La ora actuala, potrivit acestuia, principalul candidat la succesiunea lui Putin ar fi Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale de la Moscova, din ce în ce mai vizibil în ultimul timp. Faptul ca liderul rus a început sa-si caute de pe acum un înlocuitor nu este un fapt obisnuit, în opinia sa, având în vedere ca actualul mandat prezidential al lui Putin - al treilea la numar - expira abia în 2018.

În sprijinul tezei sale, Illarionov, devenit între timp unul dintre cei mai virulenti critici ai liderului rus, afirma ca, nu întâmplator, începând din luna martie, mass-media pro-Kremlin îl promoveaza în mod intens pe seful administratiei prezidentiale de la Moscova. Chiar si pe pagina oficiala de Internet a presedintelui rus a aparut o sectiune dedicata sefului administratiei prezidentiale - un caz nemaiîntâlnit pâna acum acum, sustine acesta. 'O astfel de practica nu exista nicaieri, nici în SUA, Germania sau Franta si nici într-o alta tara. Este clar ca astfel de fenomene nu sunt întâmplatoare, de fapt, ele nu pot avea loc fara consimtamântul lui Putin, fara ca el sa fi fost informat', adauga el, indicând ca Serghei Ivanov este prezent aproape la toate activitatile la care participa si presedintele rus.

'Având în vedere ca mandatul prezidential al lui Putin expira abia în 2018, o astfel de decizie releva ca el îsi pregateste o asigurare pentru circumstante neprevazute. Si face tot posibilul ca tranzitia spre succesorul sau sa aiba loc fara probleme, fara 'un vid de putere'. Putin se teme de situatia care a aparut în Ucraina dupa fuga lui Ianukovici', spune fostul consilier al presedintelui rus.

De asemenea, Andrei Illarionov considera ca o 'lovitura de palat' în Rusia este posibila numai cu acordul personal al lui Putin si este foarte probabil ca aceasta se întâmpla deja. În opinia sa, Putin 'închide' tot mai mult toate caile prin care ar putea iesi din impasul în care singur s-a bagat prin anexarea Crimeii, conflictul din estul Ucrainei si criza în relatiile cu Occidentul.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.