Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regimul de la Moscova a pus sub acuzare un nou lot de 'agenți străini', printre care un fost deputat rus și mai mulți jurnaliști

YouTube
rusia justitie

Fostului deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ilia Ponomarev, și producătorului Aleksandr Rodnianski le-a fost fost atribuit statutul de agenţi străini, scrie Interfax, citat de Rador.

Ministerul rus al Justiției a adăugat opt ​​persoane pe lista persoanelor fizice care îndeplinesc funcții de agent străin în Rusia, inclusiv pe jurnaliștii de la Eho Moskvî, Aleksandr Pliuşcev și Tatiana Felghenhauer (Şadrin). Toți sunt acuzați de desfășurarea de activități politice și de primirea unor finanțări externe.

Jurnalistul Mihail Zigar a fost şi el declarat agent străin din rândul mass-media.

După cum susţin autorităţile ruse, foștii jurnaliști ai postului de radio Eho Moskvî (postul de radio a fost desfiinţat în luna martie) Pliuşcev și Felghenhauer au primit surse de finanțare din Ucraina și de la Deutsche Welle (declarată în Rusia agent străin din rândul mass-media, jurnaliștilor DW le-au fost retrase acreditările, iar site-ul este blocat).

Pe lista agenţilor străini se află şi Katerina Bosov, văduva omului de afaceri Dmitri Bosov, șeful grupului de companii Sibantracit. Potrivit Ministerului rus al Justiției, şi ei au primit finanțare din Ucraina.

Fostul deputat al Dumei de Stata Rusiei, Ilia Ponomarev, și producătorul rus Aleksandr Rodnianskii, susţin autorităţile, au primit finanțare din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Justiției. Lista a fost completată și de directorul filialei ruse a Transparency International (Transparency International - este declarată în Rusia agent străin din rândul ONG-urilor), de Ilia Şumanov, fost asociat al lui Aleksei Navalnîi, de Semion Kocikin și de activistului Başkir Ruslan Gabbasov.

Potrivit lui Şumanov și Gabbasov, sursa sa de finanțare ar fi Radio Free Europe/Radio Liberty (recunoscut în Rusia drept agent străin din rândul mass-media), Kocikin este acuzat că ar fi primit finanţare din Ucraina. Ponomarev a părăsit Rusia în 2014. În aprilie 2015, împotriva lui a fost deschis un dosar penal pentru delapidare, iar ulterior i-a fost retrasă calitatea de deputat al Dumei de Stat. În 2019, el a primit cetățenia ucraineană. În Rusia, Ponomarev a fost dat în urmărire internațională; în 2015 și 2022, mai multe instanțe ruse au dispus arestarea lui în lipsă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.