Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost director de la Banca Mondială anunță o resetare globală: rolul BRICS în ecuație

geopolitica

Un fost director de la Banca Mondială anunță o resetare globală: rolul BRICS în ecuație

Extinderea alianței BRICS are ca scop stimularea comerțului și îndepărtarea obstacolelor pentru țările în curs de dezvoltare și nu „înlăturarea" dolarului de pe poziția de monedă mondială dominantă, a declarat, pentru RIA - Novosti, Rogeiro Studart, fost director executiv al Băncii Mondiale și al Băncii Interamericane de Dezvoltare, informează Rador.

"Nu cred că scopul extinderii BRICS a fost înlăturarea dolarului, dar este necesar să ne asigurăm că blocul va putea avea acces la finanțele și comerțul, pe care dolarul nu le oferă din diverse motive", a spus Studart.

El a dat ca exemplu Argentina, care are importante resurse naturale, dar are și o serioasă povară a datoriilor și de aceea are nevoie de un aflux de monedă americană pentru achitarea datoriei. "De aceea soluția este elaborarea unui acord care să permită Argentinei sau oricărei alte țări în curs de dezvoltare să continue să crească comerțul, să creeze locuri de muncă și să atragă investiții, fără a utiliza o monedă deficitară și care crează control", a concluzionat fostul manager de top al Băncii Mondiale.

Context

Săptămâna trecută, la Johannesburg s-a desfășurat summitul BRICS în finalul căruia liderii au hotărât să invite Argentina, Egiptul, Iranul, Etiopia, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită să devină membri cu drepturi depline ai alianței. Formal extinderea grupului va avea loc la 1 ianuarie 2024. În prezent BRICS reunește Brazilia, Rusia, India, China și Republica Africa de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.