Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost general al forţelor musulmane din Bosnia, condamnat la 8 ani de închisoare pentru crimele unor jihadişti din subordinea sa

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un general în retragere al forţelor musulmane din Bosnia a fost condamnat joi la 8 ani de închisoare pentru crime de război comise de jihadişti străini în timpul conflictului din anii 1990, transmite AFP.

Sakib Mahmuljin, 69 de ani, a fost inculpat în calitate de responsabil ierarhic pentru executarea a mai mult de 50 prizonieri de război sârbi în zona Vozuca-Zavidovici, în nord-estul ţării.

În epocă, el era comandantul corpului al 3-lea al armatei guvernamentale bosniace, compusă mai ales din bosniaci (musulmani).

Unitatea 'El Mudjahid', responsabilă de aceste crime şi ataşată corpului al 3-lea, era constituită din sute de jihadişti, în marea lor majoritate străini, veniţi din ţări africane, din Orientul Mijlociu, chiar din anumite ţări occidentale pentru a se alătura forţelor musulmane din Bosnia, potrivit Agerpres.ro.

Sakib Mahmuljin a fost găsit vinovat de o curte de apel din Sarajevo de 'crime de război împotriva unor persoane rănite şi bolnave' şi 'împotriva unor prizonieri de război', mai ales de 'omoruri' şi 'tratament inuman', a anunţat tribunalul.

În calitatea sa de comandant, Mahmuljin nu a împiedicat comiterea acestor crime şi 'a ştiut sau avea toate motivele să ştie' că membri ai acestei unităţi se pregăteau să comită crime, a motivat instanţa.

Mahmuljin fusese condamnat în primă instanţă la 10 ani de detenţie în ianuarie 2021 şi nu mai poate face recurs.

Condamnarea sa este una din rarele pronunţate contra unor foşti înalţi responsabili ai forţelor bosniace pentru crime comise de jihadişti străini în timpul conflictului intercomunitar care a făcut aproape 100.000 de morţi între 1992 şi 1995.

Conform parchetului, aceste crime s-au petrecut între iulie şi octombrie 1995, după două ofensive ale forţelor bosniace, mai ales după arestarea la 11 septembrie 1995 a 63 soldaţi ai forţelor sârbe bosniace şi a trei civili.

Unitatea 'El Mudjahid' dobândise o reputaţie sinistră din cauza crimelor comise împotriva prizonierilor de război sârbi sau croaţi din Bosnia.

Majoritatea acestor luptători islamişti au părăsit Bosnia după război, la presiunea Statelor Unite care găzduiseră la sfârşitul lui 1995 negocierile finalizate cu acordul de pace de la Dayton.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.