Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost lider FSB, care a contribuit la ascensiunea lui Putin, a fost găsit mort - Era de câțiva ani în relații proaste cu Kremlinul

viktor cherkesov

Un vechi asociat al lui Vladimir Putin, care a contribuit la aducerea la putere a președintelui rus, pentru ca mai apoi să se certe cu acesta, a murit la vârsta de 72 de ani, potrivit presei ruse, notează Newsweek.

Viktor Cherkesov a fost ofițer KGB în Sankt Petersburg. Între 1992 și 1998, el a condus succesorul serviciului de securitate, FSB, pentru regiunea Sankt-Petersburg și Leningrad, perioadă în care a devenit un aliat apropiat al lui Putin, potrivit BBC.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie, au avut loc o serie de decese - unele învăluite în mister - ale unor persoane care au legătură cu Putin.

Deocamdată nu a fost precizată cauza morții lui Cherkesov, întrucât agenția de presă rusă Rosbalt a declarat că aceasta a survenit în urma unei "boli grave".

Cherkesov a stârnit controverse pentru un articol pe care l-a scris în ziarul Kommersant în octombrie 2007. El a criticat corupția în rândul serviciilor de securitate, care erau conduse la acea vreme de Nikolai Patrușev, care este în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

În anul precedent, agenția pe care Cherkesov o condusese a investigat un caz de contrabandă masivă de mobilă care a implicat ofițeri de rang înalt din FSB și despre care s-a spus că ar avea legătură cu spălarea de bani în Statele Unite.

Ancheta a dus la demiterea unor oficiali de rang înalt din FSB, Serviciul Vamal și administrația prezidențială, potrivit Radio Europa Liberă.

Putin a fost nemulțumit de articol și a declarat că "nu este nevoie să facă publice astfel de informații". Cherkesov a fost în cele din urmă înlăturat din funcție în 2008 și a devenit șeful Agenției Federale pentru Aprovizionare Militară.

Cherkesov a devenit ulterior deputat al Partidului Comunist. Deși a criticat reformele Ministerului de Interne din 2011-2012, el a susținut în cea mai mare parte guvernul Putin și deciziile sale, potrivit Radio Europa Liberă.

Deputatul rus Aleksandr Khinshtein a scris pe canalul său de socializare Telegram că Cherkesov "a fost o persoană minunată și un adevărat om de stat".

Cherkesov se numără printre numeroșii ruși de profil înalt care au murit de la începutul războiului din Ucraina.

În septembrie, Ravil Maganov, președintele gigantului petrolier rus Lukoil, care a criticat invazia, a fost găsit mort după ce s-a aruncat de la o fereastră de la etajul șase al Spitalului Clinic Central din Moscova.

În aceeași lună, fostul șef al Institutului de Aviație din Moscova, Anatoli Gherșcenko, a murit după ce a căzut de pe mai multe etaje de scări.

Gerashchenko "a căzut de la o înălțime mare", potrivit universității, care a descris moartea sa din capitala rusă drept un accident.

Între timp, cadavrul omului de afaceri Ivan Pechorin, un manager de top al Corporației de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii, ar fi fost găsit în orașul Vladivostok la 12 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.