Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru a murit

Fost ministru influent al guvernului conservator condus de Margaret Thatcher şi comisar european în mai multe rânduri, Leon Brittan, a murit miercuri seară la domiciliu său din Londra, la vârsta de 75 de ani, relatează joi AFP.

'Leon a murit noaptea trecută la domiciliul său din Londra după o lungă luptă cu cancerul', a anunţat familia sa într-un comunicat dat publicităţii joi.

Familia subliniază 'angajamentul său extraordinar pentru viaţa publică britanică în calitate de membru al parlamentului, ministru, comisar european şi membru al Camerei Lorzilor, precum şi cariera sa strălucită în drept şi mai recent în afaceri'.

Leon Brittan, care şi-a desfăşurat cea mai mare parte a carierei politice în anii 1980-1990, a revenit recent în atenţia publică, fiind suspectat de unii că a făcut să dispară un dosar privind o presupusă reţea de pedofilie în care erau implicaţi oameni politici britanici în anii '80.

Fostul ministru s-a apărat vara trecută afirmând că a primit 'un pachet cu documente care conţinea acuzaţii privind comportamente sexuale grave', dar a asigurat că a trimis dosarul autorităţilor competente.

Născut în 1939 şi absolvent al universităţii din Cambridge, Leon Brittan a fost ales deputat al Parlamentului britanic pentru prima dată în 1974.

El a ocupat mai multe posturi de ministru în timpul lui Margaret Thatcher, printre care şi pe cel de ministru de interne între 1983 şi 1985. În această calitate, el a primit de la deputatul conservator Geoffroy Dickens documente privind abuzuri sexuale asupra copiilor în Marea Britanie.

Leon Brittan a petrecut un deceniu şi la Bruxelles, unde a ocupat posturile de comisar european pentru concurenţă şi apoi pentru comerţ, în perioada în care francezul Jacques Delors asigura preşedinţia Comisiei Europene.

În timpul preşedinţiei lui Jacques Santer (1995-1999) el a devenit comisarul responsabil pentru relaţiile externe. După demisia acestei comisii, el a fost pentru scurt timp vicepreşedinte în timpul preşedinţiei interimare a spaniolului Manuel Marin în 1999.

Intrat în Camera Lorzilor în 2000, Leon Brittan a devenit în acel an vicepreşedinte al băncii de investiţii UBS, post la care a renunţat anul trecut, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.