Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru al Justiției atenționează Coaliția, în urma raportului MCV: 'Un semnal de alarmă clar cu privire la independența Justiției'

comisia europeana

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a declarat miercuri că în raportul MCV al Comisiei Europene referitor la România se vede "un semnal de alarmă clar cu privire la independența Justiției", precum și "îngrijorări legate de derapajele care se văd din politicile publice promovate de coaliție".

"E un moment important, pentru că este prima evaluare obiectivă externă a partenerilor noștri cu privire la sensul politicilor în sistemul judiciar conduse de Ministerul Justiției și sprijinite de coaliția PSD-ALDE. Această evaluare arată îngrijorări legate de derapajele care se văd din politicile publice promovate de coaliție la propunerea ministerului, deci este un prim moment în care vedem un semnal de alarmă clar cu privire la independența Justiției cu privire la blocarea anchetelor Ministerului Public în legătură cu membri ai Parlamentului, cu privire la propuneri legislative care nu sunt suficient fundamentate și suficient pregătite prin studii de impact și prin discuții prealabile cu sistemul judiciar și societatea civilă", a declarat Predoiu pentru AGERPRES.

Citește și: S-a încheiat telenovela 'Vila Florica': Ce a decis statul român, după sesizarea făcută de Iohannis la CCR

El a adăugat că este momentul în care politicile Ministerului Justiției trebuie oprite și resetate.

"Cred că este un moment în care trebuie să repetăm ceea ce opoziția spune de ceva vreme față de politicile ministerului și anume: opriți acest curs, resetați modul în care gândiți reformele în sistemul judiciar, renunțați la politicile care tind să stopeze lupta anticorupție și cooperați mai strâns atât cu sistemul judiciar cât și cu societatea civilă, cu opoziția și cu partenerii noștri europeni. E un semnal serios de alarmă pe care domnul ministru Toader și coaliția PSD-ALDE sunt obligați să îl ia în considerare pentru că e vorba nu numai de o politică sectorială, e vorba de o politică într-un domeniu care are legătură cu interese fundamentale ale României în UE, cum ar fi absorbția de fonduri europene și altele. Dacă ministerul și coaliția merg în același sens, nu se va ridica acest mecanism în veci, deci trebuie fundamental regândit modul în care Ministerul Justiției și coaliția abordează Justiția", a mai spus Predoiu.

Citește și: Klaus Iohannis, reacție la Raportul MCV: 'Un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont'

Comisia Europeană a publicat miercuri cel mai recent raport al său referitor la etapele parcurse de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.

"Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei", a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.