Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost ministru catalan se va preda poliţiei din Scoţia

Fox News
Catalonia

Clara Ponsati, fostul ministru catalan al Educaţiei, se va preda astăzi poliţiei din Scoţia după ce autorităţile scoţiene au primit o cerere din partea Spaniei pentru extrădarea ei, scrie Irish Independent, potrivit news.ro.

Dacă Ponsati va fi extrădată, ea se va întoarce în Spania, fiind pusă sub acuzare pentru rebeliune din cauza rolului ei în organizarea referendumului ilegal pentru independenţa Cataloniei din octombrie 2017.

Ponsati va apărea în faţa unui tribunal din Edinburgh pentru a-şi susţine cazul.

Ea va fi reprezentată de Aamer Anwar, un rector al Universităţii din Glasgow şi avocat al drepturilor omului, care a susţinut ieri că Ponsati este ţinta unei „persecuţii politice”.

Scoţia este unul dintre cei mai puternici susţinători internaţionali al separatiştilor catalani iar cazul lui Ponsati a atras proteste puternice, în special din partea politicienilor naţionalişti.

Nicola Sturgeon, prim-ministrul scoţian, a fost nevoită să nege informaţiile că ar putea interveni, precizând că guvernul „nu are puterile necesare pentru a interveni”, procesul fiind de competenţa instanţelor.

Dar ea a adăugat: „Este cunoscut că guvernul scoţian susţine dreptul oamenilor din Catalonia de a-şi hotărî singuri viitorul şi că suntem ferm împotriva deciziei guvernului spaniol de a aresta politicienii care susţin mişcarea de independenţă”.

Ponsasti a călătorit în Scoţia mai devreme luna aceasta pentru a-şi reocupa un post de la Universitatea St. Andrews, după patru luni de exil auto-impus în Belgia alături de Carles Puigdemont, care a fost reţinut în Germania duminică, şi de alţi trei foşti miniştri.

Comitetul pentru Drepturile Omului al ONU a informat că va accepta o plângere depusă de Puigdemont.

Avocatul lui Ponsati a declarat pentru BBC că va contesta acuzaţiile de rebeliune, insistând că nu există o infracţiune similară în Scoţia şi că „singurii responsabili pentru violenţa din ziua referendumului sunt membrii poliţiei spaniole”.

Inigo Mendez de Vigo, purtătorul de cuvânt al guvernului spaniol, a negat afirmaţiile conform cărora separatiştii sunt „victimele”, insistând că „infracţiunile lor” sunt un atac nu doar la adresa Spaniei, dar şi la adresa Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.