Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fost preşedinte a fost condamnat la închisoare pe viaţă: Acuzaţii crime împotriva umanităţii

inchisoare

Fostul preşedinte ciadian Hissene Habré, judecat la Dakar de un tribunal special african, a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă, fiind găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, violuri, execuţii, sclavie forţată şi răpiri, relatează AFP.

 

Conform sentinţei pronunţate de preşedintele tribunalului, Gberdao Gustave Kam, fostul preşedinte ciadian a fost 'declarat vinovat (...) de crime împotriva umanităţii, de viol, sclavie forţată, omor voluntar, practicare masivă şi sistematică de execuţii sumare, răpiri de persoane urmate de dispariţia acestora, de torturi şi acte inumane'.

 

În schimb, fostul preşedinte ciadian a fost achitat de acuzaţiile de 'crime de război şi detenţie ilegală'.

 

'Ţinând cont de extrema gravitate' a faptelor, Hissene Habré a fost 'condamnat la pedeapsa cu închisoarea pe viaţă', a declarat magistratul.

 

Habré are la dispoziţie 15 zile pentru a face recurs.

 

Hissene Habré a condus Ciadul timp de opt ani, între 1982-1990, înainte de a fi răsturnat de la putere de un fost colaborator, actualul preşedinte Idriss Deby Itno, şi de a se refugia în Senegal în decembrie 1990.

 

Arestat la 30 iunie 2013, el a fost judecat începând din 20 iulie 2015 de Camerele africane extraordinare (CAE), instanţă creată în urma unui acord între Senegal şi Uniunea Africană (UA), pe care Habré a recuzat-o şi în faţa căreia a refuzat să se exprime şi să se apere, conform Agerpres.

 

Potrivit unei comisii de anchetă din Ciad, bilanţul represiunii sub regimul Habré a fost de circa 40.000 de morţi, dintre care 4.000 identificaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.