Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un fragment din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost donat bisericii ctitorite de el în Istanbul

edusoft.ro
constantin brancoveanu

Un fragment din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost donat miercuri bisericii ctitorite de fostul domnitor al Țării Românești în Istanbul, potrivit Mediafax.

O raclă care conține un fragment din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu a fost donată bisericii ctitorite de el în Istanbul.

”Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la solicitarea Părintelui Sergiu Vlad, Parohul comunității ortodoxe române din Istanbul, Turcia, Patriarhia Română a oferit acestei comunităţi o raclă cu un fragment din moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu”, arată Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Citește și: Festivalul One aduce pe scena din Constanța nume grele, în week-end: Va fi un show exploziv

Racla, confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, a fost depusă miercuri, 14 august 2019, în biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” din Istanbul, ctitorită de Sfântul Domnitor român Constantin Brâncoveanu în anul 1692. Osemintele domnitorului Constantin Brâncoveanu erau păstrate la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, unde au fost depuse de soția acestuia în 1720. Osemintele au fost scoase din mormânt în 2014, când s-au împlinit trei secole de la martitiul de la Constantinopole și de atunci sunt păstrate într-o raclă pentru a putea fi venerate de credincioşi. Voievodul Constantin Brâncoveanu a fost identificat ca sfânt în 1992, prin hotărârea Sinodului BOR.

Biserica parohiei ortodoxe române Sfânta Muceniță Paraschevi din Constantinopol (Istanbul) - Turcia se află în cartierul Haskoy, pe strada Kalayci Bahcesi, nr. 2. Biserica a fost ctitorită de Sfântul Constantin Brâncoveanu. Tot aici se află moaștele Sfintei Arghira, născută în Prusia Bitiniei (astăzi orașul Bursa din Turcia), în jurul anului 1692, prăznuită la 30 aprilie, care a suferit martiriul aproape în aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni. Intrarea din latura de Est a bisericii Sf. Mc. Parascheva-Prikidion are deasupra o pisanie care menționează restaurarea bisericii din temelie realizată cu ajutorul donației oferite de domnitor la patru ani după ce urcase pe scaunul Țării Românești.

Biserica zidită de Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost dată, de către Patriarhia Ecumenică, spre folosință comunității ortodoxe româneşti din Turcia în anul 2004 , la solicitarea Patriarhiei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.