Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un geolog canadian răpit de la un sit minier din Burkina Faso a fost găsit mort

http://www.spiegel.de
atac Burkina Faso

Un geolog canadian răpit săptămâna aceasta de la un sit minier din Burkina Faso a fost găsit joi mort, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Securităţii din ţara africană, relatează Reuters şi AFP preluate de Agerpres.

Geologul Kirk Woodman a fost răpit marţi seara de circa zece indivizi înarmaţi de la un sit minier deţinut de compania Progress Minerals, cu sediul în Vancouver, din nord-estul statului Burkina Faso, la graniţa cu Nigerul, o zonă despre care guvernul ţării africane afirmă că este tot mai mult ameninţată de jihadişti înarmaţi.

"Cetăţeanul canadian a fost găsit azi noapte (miercuri spre joi) în provincia Oudalan", a declarat purtătorul de cuvânt Jean Paul Badoum. Trupul unii "bărbat alb având urme de gloanţe" a fost descoperit miercuri noaptea de către localnici la aproximativ 60 de kilometri de Gorom-Gorom, a mai spus el.

Guvernul de la Ottawa a denunţat joi uciderea geologului canadian Kirk Woodman în Burkina Faso, găsit ciuruit de gloanţe după aproape două zile de la răpirea sa de către bărbaţi înarmaţi, oferindu-şi ajutorul autorităţilor de la Ouagadougou pentru a-i "găsi pe cei responsabili" pentru această "crimă odioasă".

"Canada este consternată şi profund întristată de faptul că Kirk Woodman, răpit pe 15 ianuarie 2019, a fost ucis în Burkina Faso", a declarat ministrul de externe canadian Chrystia Freeland, într-un comunicat.

"Canada îi condamnă pe făptaşii acestei crime odioase", a spus ea, adăugând că "lucrăm cu guvernul din Burkina Faso şi cu alţi parteneri internaţionali pentru a-i găsi pe cei responsabili şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei".

Moartea canadianului sporeşte temerile că influenţa grupurilor violente având legături cu Al-Qaeda şi Statul Islamic s-a răspândit în Burkina Faso din ţările vecine, Mali şi Niger. Atacurile militanţilor islamici s-au intensificat în ţara vest africană în ultimele luni. O stare de urgenţă se află în vigoare în mai multe provincii din nordul ţării începând cu 31 decembrie.

Ministrul de externe canadian Chrystia Freeland declarase miercuri că guvernul de la Ottawa are cunoştinţă despre răpirea unui canadian în Burkina Faso şi colaborează cu autorităţile locale.

La începutul lunii ianuarie, un alt canadian şi o italiancă au dispărut în Burkina Faso, a mai spus Ministerului Securităţii, care a precizat că nu se cunoaşte nimic despre soarta celor doi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.