Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ghid montan francez, autorul unei reuşite inedite în alpinism: A escaladat singur şi pe timp de iarnă versantul nordic al muntelui Grandes Jorasses

digi24.ro
Mont-Blanc

Charles Dubouloz, un ghid montan francez, este autorul unei reuşite inedite în alpinism, după ce a escaladat singur şi pe timp de iarnă versantul nordic al muntelui Grandes Jorasses din masivul Mont Blanc folosind ruta Rolling Stones, deosebit de periculoasă, într-o ascensiune care a durat şase zile şi cinci nopţi marcate de temperaturi de minus 30 de grade Celsius, informează AFP.

Alpinistul francez, plecat joi din Chamonix, a atins vârful muntelui Grandes Jorasses (4.208 metri) după o ascensiune de 1.100 de metri pe ruta Rolling Stones, uscată şi cunoscută pentru pietrişul său periculos, deschisă în vara anului 1979 de patru alpinişti slovaci şi pe care nimeni nu a străbătut-o de atunci pe timp de iarnă şi în manieră individuală,potrivit Agerpres.ro.

"Este chintesenţa alpinismului, să faci ascensiune solo şi încă pe timp de iarnă. Mi-am atins un vis", a declarat Charles Dubouloz, miercuri dimineaţă, după ce a coborât versantul sudic al muntelui Grandes Jorasses, în mai puţin de o zi.

Alpinistul francez, în vârstă de 32 de ani, a înfruntat un vânt glacial, care bătea cu precădere noaptea. "Vântul te congelează complet. Am degetele şi mâinile afectate, degerături la degetele de la picioare şi chiar un deget de la un picior complet negru", a dezvăluit Charles Dubouloz.

Aceasta este cea de-a doua ascensiune individuală şi pe timp de iarnă reuşită de alpinistul francez, care a escaladat în urmă cu un an şi versantul nordic al muntelui Petits Drus din masivul Mont Blanc. În octombrie 2021, el a deschis o nouă rută alături de Benjamin Vedrines pe versantul nordic al muntelui Chamlang (7319 metri) din Nepal.

Ascensiunea sa de pe legendarul versant nordic al muntelui Grandes Jorasses a fost realizată în condiţii de escaladă aşa-zis "artificială", folosind pitoane, cârlige şi etriere (mici scăriţe).

Pe timp de iarnă, doar patru ascensiuni care au folosit ruta Rolling Stones au fost reuşite pe versantul nordic al acestui munte, însă toate au fost realizate de echipe compuse din câte doi alpinişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.