Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de balene refuză să părăsească un estuar din Scoția, unde va avea loc un exerciţiu militar de amploare

Agerpres
balene

În pofida eforturilor depuse de echipaje de salvamari care au încercat să le conducă spre largul mării, mai multe balene cu cioc s-au încăpăţânat să rămână într-un estuar din Scoţia, unde urmează să înceapă în acest weekend un amplu exerciţiu militar internaţional, informează AFP.

Salvamarii de la British Marine Life Rescue (BDMLR) au anunţat vineri că au fost nevoiţi să renunţe la operaţiunea lor de evacuare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Primarii generali proveniți din PSD, au împiedicat realizarea marilor proiecte în capitală’

"Am încercat, dar dacă balenele nu vor să fie conduse spre larg, nu prea mai putem să facem mare lucru", a declarat Julia Cable, purtătoare de cuvânt al organizaţiei, explicând că trei dintre balene se găsesc în prezent în acel estuar.

Cu ajutorul a 10 ambarcaţiuni, salvamarii au format în această săptămână o barieră, încercând să deplaseze cetaceele în afara Loch Long, un braţ de mare situat în proximitatea bazei navale Faslane, care găzduieşte flota britanică de submarine cu propulsie nucleară.

Însă mamiferele marine şi-au schimbat direcţia de deplasare şi au revenit apoi în estuar.

Mii de militari britanici, din NATO şi din alte unităţi internaţionale, urmează să participe la un exerciţiu militar de amploare, care va începe duminică şi se va desfăşura până pe 15 octombrie.

Exerciţiul "Joint Warrior" implică "antrenamente anti-submarin realizate cu nave de război, submarine şi avioane" de-a lungul coastei vestice a Scoţiei, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Citește și: Procurorii DIICOT, percheziții de amploare la o grupare specializată în trafic de persoane

Exerciţiul a declanşat îngrijorare în rândul opiniei publice cu privire la soarta cetaceelor, mamifere sensibile la zgomotele subacvatice.

Balenele nordice cu nas gros - care fac parte din rândul balenelor cu cioc, semănând cu delfini de talie mare şi având capetele bombate - se menţin în general departe de regiunile costiere, preferând apele de mare adâncime situate la vest de Marea Britanie şi Irlanda.

"Nu suntem obişnuiţi să avem de-a face cu aceste balene, dar s-a întâmplat ceva în mare, care le-a condus spre acest sistem complex de estuare şi insule", a subliniat purtătoarea de cuvânt a echipajelor de salvamari.

"Ele se află acum într-un teritoriu care nu este al lor, în vremuri normale. E o situaţie dificilă pentru echipele noastre şi pentru locuitorii din regiune. Cu toţii ne dorim binele balenelor", a adăugat Julia Cable.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.