Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un grup de femei afgane, candidate la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire

www.gettyimages.com
femei afganistan

Grupul social-democrat (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor - S&D) din Parlamentul European (PE) a nominalizat miercuri un grup de femei afgane ce s-au remarcat în activism, politică, învăţământ sau jurnalism drept candidate la Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, informează agenţia EFE şi un comunicat al S&D.

Premiul, creat în 1988, este decernat în fiecare an de PE unor persoane sau organizaţii care au avut "o contribuţie excepţională la lupta pentru drepturile omului în lume".

Femeile nominalizate ''au luptat pentru drepturile femeii, inclusiv în învăţământ şi politică, şi erau parte a vieţii politice şi asociative în Afganistan'' înaintea preluării puterii de către talibani, explică grupul S&D.

Preşedinta acestui grup politic, Iratxe Garcia Perez, a notat la rândul ei că socialiştii europeni sunt ''ferm convinşi că anul acesta Premiul Saharov trebuie să onoreze femeile afgane care au luptat cu curaj pentru egalitate şi respectarea deplină a drepturilor omului şi a celor fundamentale, inclusiv promovarea educaţiei şi accesul la activitate profesională şi prevenirea violenţei de gen, care cuprinde practici inacceptabile, precum căsătoriile forţate'', potrivit Agerpres.ro.

Celelalte grupuri politice din PE încă nu şi-au nominalizat candidaţii pentru acest premiu, al cărui câştigător va fi anunţat în decembrie în plenul legislativului european.

Câştigătorii din ultimii ani au fost opoziţia belarusă, dizidenţa uigură din China, opoziţia venezueleană şi două refugiate yazidi victime ale violenţei grupării Statul Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.