Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un important lider politic din Rusia anunţă o 'campanie electorală' anti-război şi împotriva lui Putin

The sun
Vladimir Putin

Un tribunal rus a decis luni desfăşurarea cu uşile închise a unui nou proces în care este inculpat opozantul încarcerat Alexei Navalnîi, care a anunţat în aceeaşi zi că lansează o "campanie electorală" pentru a-i convinge pe cetăţenii ruşi să se ridice împotriva războiului din Ucraina şi împotriva preşedintelui Vladimir Putin, relatează Reuters şi CNN, informează Agerpres.

"Astăzi începe un nou proces, care va adăuga mult la sentinţa deja primită. Dar nu vreau să folosesc această zi pentru a stârni simpatie faţă de mine sau faţă de alţi deţinuţi politici. Vreau să îndemn pe toată lumea la acţiune şi să folosesc această zi pentru a anunţa un proiect nou, foarte important. O mare maşină de comunicare. O maşină a adevărului. Nu doar că dorim să o facem, dar o vom face pentru a ne uni forţele în lupta împotriva minciunilor lui Putin şi ipocriziei Kremlinului", afirmă opozantul într-o declaraţie difuzată de susţinătorii săi. "Vom desfăşura o campanie electorală împotriva războiului. Şi împotriva lui Putin. Exact aşa. O campanie lungă, tenace, epuizantă, dar fundamental importantă, prin care vom întoarce oamenii împotriva războiului", adaugă Navalnîi.

În această campanie, continuă el, colaboratorii săi vor efectua sondaje telefonice, vor comunica cu cetăţenii ruşi prin messenger şi prin "reţelele de socializare controlate de Kremlin" pentru a-i convinge în final pe cetăţenii ruşi să se ridice împotriva războiului pe care Rusia l-a pornit anul trecut contra Ucrainei.

Context

Navalnîi se află în închisoare din ianuarie 2021, când a fost arestat pe aeroportul din Moscova, la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok. Condamnat deja pentru fraudă şi încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată după o condamnare anterioară, el ispăşeşte o pedeapsă cumulată de 11 ani şi jumătatea de închisoare, în condiţii severe de detenţie într-un penitenciar de înaltă securitate. Cu toate acestea, Navalnîi transmite de acolo cu regularitate mesaje publice împotriva preşedintelui Putin.

El riscă acum încă 30 de ani de închisoare într-un proces în care este acuzat de constituirea şi finanţarea unei organizaţii "extremiste". Instanţa a aprobat luni cererea procurorului ca acest proces să se desfăşoare cu uşile închise, fără accesul presei şi al publicului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.