Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un înalt diplomat american îi vizitează pe kurzii sirieni

facebook.com
siria rusia sua

Un înalt diplomat american a făcut sâmbătă o vizită în zonele sub controlul kurzilor sirieni, în contextul în care această minoritate s-a angajat în negocieri cu regimul de la Damasc pentru a încerca să stabilească viitorul regiunilor lor semiautonome, relatează AFP.

"Suntem dispuşi să rămânem, aşa cum a spus clar şi preşedintele (Donald Trump), pentru a asigura înfrângerea durabilă a (grupări jihadiste) Stat Islamic (SI). Rămânem concentraţi asupra retragerii forţelor iraniene, dar şi a aliaţilor acestora", a declarat presei William Roebuck, la Al-Shaddadah, în provincia Al-Hasaka (nord-est).

Washingtonul, care susţine Forţele Democratice Siriene (FDS) - coaliţie arabo-kurdă care combate jihadiştii în Siria -, a criticat în repetate rânduri implicarea Teheranului, ca şi a mişcării libaneze Hezbollah, în conflictul sirian alături de regim.

Sprijinit militar de Rusia, regimul lui Bashar al-Assad a obţinut o serie de victorii în faţa rebelilor şi jihadiştilor, preluând controlul asupra a două treimi din ţara devastată de război din 2011.

Potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în regiunea Deir Ezzor (est) regimul a reuşit să elibereze vaste teritorii în special cu ajutorul forţelor iraniene şi miliţiilor şiite.

Unele sectoare din această provincie rămân însă controlate de FDS care luptă să cucerească ultimele puncte de rezistenţă ale SI.

William Roebuck se va deplasa în zilele următoare în regiunea Deir Ezzor, a anunţat serviciul de presă al FDS.

Vizita diplomatului american, care a şi mers la Kobane şi Manbij (nord), are loc în timp ce kurzii au lansat negocieri neaşteptate cu puterea de la Damasc pentru a stabili soarta teritoriilor semi-autonome unde şi-au instalat propria administraţie.

Responsabili kurzi au avertizat că aceste discuţii riscă să fie lungi şi dificile, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.