Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un înalt diplomat rus denunță 'ipocrizia' Moldovei și Ucrainei: Nu părăsesc CSI pentru că au avantaje

Radio Chișinău
comunitatea statelor independente csi

Un diplomat rus de rang înalt a spus că R. Moldova și Ucraina, țări care se „distanțează” de Comunitatea Statelor Independente, nu denunță toate acordurile din cadrul CSI pentru că unele încă le aduc beneficii.

Viceministrul de externe rus Alexander Pankin, vorbind la o audiere în Duma de Stat, a dat joi exemplul Ucrainei, care a ieșit din regimul de piață comună cu Rusia, dar continuă să aibă comerț liber cu alte țări din CSI.

„Asta aduce o mulțime de avantaje”, a spus diplomatul rus, citat de TASS preluat de Europa Liberă și citat de stiripesurse.md

Pankin a adăugat că Ucraina și Moldova nu se retrag din toate acordurile deodată pentru au nevoie de unele dintre ele, în continuare, de pildă în asistența medicală, norme sanitare, situații de urgență, navigație și altele.

„CSI este un spațiu unic interconectat”, a conchis diplomatul rus.

Moldova, care s-a numărat printre membrii fondatori ai Comunității Statelor Independente pe fondul destrămării URSS, dar urmează în prezent un parcurs de aderare la Uniunea Europeană, a denunțat în ultimii doi ani zeci de acorduri din cadrul CSI, semnalând că dorește să se retragă treptat din organizația dominată de F. Rusă.

În iulie, Parlamentul a votat retragerea R. Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI, iar la începutul lunii noiembrie Chișinăul a anunțat că nu va mai plăti cotizația anuală.

O fotografie de familie înaintea unei întâlniri informale a șefilor de stat ai Comunității Statelor Independente (CSI) la Biblioteca Prezidențială Boris Elțin din Sankt Petersburg, pe 26 decembrie 2022.

Liderii Moldovei, ca și ai Ucrainei, nu participă la summituri și alte ședințe CSI.

La o conferință de presă în decembrie, președintele rus Vladimir Putin, întrebat ce crede despre îndepărtarea Moldovei de CSI, a răspuns: „Dacă asta este alegerea lor, nu au decât!”.

„Prezența acestei țări în CSI nu are mare valoare pentru noi”, a mai spus Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.