Un ingredient cheie din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea, arată cel mai recent studiu. Și nu, nu are legătură doar cu antioxidanții!

Autor: Liana Ganea

Publicat: 14-12-2025 06:00

Article thumbnail

Sursă foto: www.realitatea.net

O echipă de cercetători de la King’s College London a descoperit că teobromina, un compus prezent în ciocolata neagră, ar putea încetini procesul de îmbătrânire biologică.

Studiul a corelat nivelurile de teobromină din sângele participanților cu markeri biologici care reflectă „vârsta reală” a organismului, măsurată prin modificările chimice ale ADN-ului și lungimea telomerilor, structuri de protecție la capetele cromozomilor asociate cu îmbătrânirea și bolile vârstei.

Cercetătorii au analizat peste 1.600 de persoane din două grupuri europene și au constatat că cei cu niveluri mai ridicate de teobromină prezentau o vârstă biologică mai mică decât cea cronologică, potrivit EurekAlert!. Testele au arătat că efectul de încetinire a îmbătrânirii este asociat în mod specific cu teobromina, nu și cu alți metaboliți din cacao sau cafea.

Profesoara Jordana Bell, coordonatoarea studiului, a subliniat că nu este recomandat un consum excesiv de ciocolată neagră, însă cercetarea oferă indicii despre modul în care alimentele pot influența sănătatea și durata vieții. Dr. Ramy Saad a adăugat că viitoarele investigații vor urmări mecanismele prin care metaboliții alimentari interacționează cu epigenomul uman, ceea ce ar putea deschide noi perspective în studiul îmbătrânirii și al bolilor asociate.

Autorii cercetării atrag atenția că beneficiile observate nu înseamnă că un consum crescut de ciocolată este automat sănătos, ținând cont de conținutul de zahăr și grăsimi. Studiul a fost publicat în revista Aging.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri