Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un irakian a fost condamnat la moarte pentru uciderea a doi jurnalişti

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un irakian a fost condamnat la moarte luni pentru uciderea a doi jurnalişti, crimele fiind comise în ianuarie 2020 la Bassora în timpul mişcării de protest anti-putere din Irak, a anunţat Curtea Supremă, potrivit AFP.

Bărbatul condamnat, pentru care au fost dezvăluite doar iniţialele, H. K., "a recunoscut toate crimele" de care este acuzat şi faptul că le-a comis "cu scopul de a destabiliza securitatea şi stabilitatea şi de a-i intimida pe oameni în scopuri teroriste", a precizat Curtea Supremă într-un comunicat.

El a fost condamnat la moarte prin spânzurare de un tribunal din Bassora, un mare oraş din sudul Irakului. Bărbatul are la dispoziţie 30 de zile pentru a face apel, potrivit Agerpres.

Decretul care permite execuţia sa mai trebuie semnat de preşedintele Irakului, Barham Saleh.

Jurnalistul Ahmad Abdessamad, în vârstă de 37 de ani, a fost ucis în ianuarie 2020 împreună cu cameramanul său, Safaa Ghali, în vârstă de 26 de ani, în oraşul lor natal, Bassora, de bărbaţi înarmaţi la bordul unei maşini 4X4. Cei doi jurnalişti lucrau pentru postul irakian de televiziune Dijla.

H. K. a fost arestat la începutul lui 2021 împreună cu alţi patru membri ai "unei reţele de 16 persoane responsabile de asasinarea unor militanţi la Bassora", a precizat o sursă de securitate la acel moment.

El a a fost declarat vinovat de uciderea a doi jurnalişti apropiaţi de militanţi antiguvernamentali care au lansat un neaşteptat val de proteste în octombrie 2019 în Irak.

Peste 600 de irakieni au fost ucişi în timpul mişcării de contestare, loviţi de gloanţe reale sau de grenade lacrimogene.

Alţii au fost ucişi în asasinate ţintite, printre ei numărându-se şi universitarul şi consilierul guvernamental Hisham al-Hashemi, omorât în faţa domiciliului său în iulie 2020.

Premierul Moustafa al-Kazimi s-a angajat în mai multe rânduri că autorii crimelor vor fi prinşi.

În decembrie anul trecut, opt organizaţii de apărare a drepturilor omului au acuzat guvernul irakian că nu îşi respectă obligaţia de a aduce aceste persoane în faţa justiţiei, ceea ce "întăreşte deceniile de impunitate".

Consilieri guvernamentali au precizat pentru AFP că anchetele lor asupra acestor crime au arătat că autorii provin din grupuri paramilitare, fără a preciza care sunt acestea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.