Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un islamist care a recrutat un potenţial jihadist a fost condamnat la nouă ani de închisoare

ciocanel judecator

Justiţia norvegiană a condamnat marţi la nouă ani de închisoare un islamist în vârstă de 31 de ani pentru că a recrutat un potenţial jihadist dornic să se alăture grupării Stat Islamic (SI), relatează AFP. Tribunalul din Oslo l-a găsit de asemenea vinovat pe Ubaydullah Hussain pentru că a jurat chiar el supunere faţă de Statul Islamic, a susţinut din punct de vedere economic şi material gruparea extremistă şi a încercat să abată cursul justiţiei.

În 2015, Hussain l-a ajutat pe un tânăr convertit, Simen Andreassen, în prezent în vârstă de 20 de ani, în pregătirile sale pentru a merge în Siria şi l-a condus până în Göteborg, în Suedia vecină, de unde urma să se îmbarce la bordul unui avion cu destinaţia Turcia. Andreassen a fost interpelat de către poliţia suedeză pe aeroport chiar înainte de plecare. El a fost condamnat marţi la doi ani şi 10 luni de închisoare. Este primul proces în Norvegia pentru recrutare în favoarea Statului Islamic, care figurează pe lista cu organizaţii teroriste a ONU.

Avocatul lui Hussain, John Christian Elden, a declarat televiziunii norvegiene că va recurge probabil la apel în cazul hotărârii. Acuzarea ceruse 10 ani de închisoare în cazul lui Hussain, precum şi trei ani pentru tânărul recrutat. Fost lider al grupării salafiste Profetens Ummah, foarte controversată în Norvegia, Hussain era de asemenea acuzat că a recrutat un alt norvegian convertit, Thorn Alexander Karlsen, ucis în Siria în martie 2015, dar a fost achitat în acest dosar, conform Agerpres. Ameninţarea islamistă rămâne principala preocupare pentru serviciile de informaţii norvegiene. Ele estimează la circa o sută numărul persoanelor plecate în Siria care au legătură cu Norvegia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.