Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un judecător polonez critic la adresa puterii îşi păstrează imunitatea, conform unei camere disciplinare controversate

judecator justitie

Un judecător polonez critic faţă de reformele judiciare controversate adoptate de conservatorii naţionalişti aflaţi la putere şi-a păstrat marţi imunitatea, conform deciziei unei noi camere disciplinare a cărei existenţă este la rândul său chestionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează AFP.

Parchetul Naţional, controlat în Polonia de Ministerul Justiţiei, îi reproşează judecătorului Igor Tuleya că a încălcat legea atunci când a acceptat prezenţa media la anunţul deciziei sale asupra unui vot parlamentar organizat în 2016 de Partidul Lege şi Justiţie (PiS, aflat la putere), refuzând să claseze cazul, contrar a ceea ce dorea Parchetul, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Asta da curățenie! Sora și soția omului lui Ludovic Orban, angajate în Guvern!

Judecătorul Igor Tuleya a refuzat să se prezinte marţi la camera disciplinară a Curţii Supreme şi a aşteptat în faţa clădirii, înconjurat de numeroşi judecători veniţi să îl susţină.

Manifestaţii de sprijin asemănătoare au fost organizate de luni în faţa a numeroase tribunale din Polonia şi în străinătate.

"Puţin îmi pasă că această decizie nu răspunde cererii Parchetului. Este vorba de un tribunal ilegal şi de o decizie ilegală", a comentat imediat judecătorul Tuleya în faţa presei.

În aprilie, Curtea de Justiţie a UE a dispus ca Polonia să suspende "imediat" activitatea camerei disciplinare a Curţii Supreme, fondată în 2017, din cauza suspiciunilor privind lipsa sa de independenţă şi imparţialitate.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a prezentat o scrisoare adresată autorităţilor poloneze privind aplicarea deciziei CJUE.

"Comisia nu este încă în măsură să concluzioneze că a luat toate măsurile necesare pentru a se conforma dispoziţiei", a declarat Wigant, adăugând că, "în unele cazuri, camera disciplinară continuă să funcţioneze".

Varşovia are termen până la 24 iunie să răspundă la scrisoarea Bruxellesului.

Comisia Europeană a declanşat în 2017 împotriva Poloniei procedura aşa-numită a Articolului 7 din Tratatul UE, un mecanism prevăzut în caz de "încălcare gravă" a statului de drept într-o ţară a UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.