Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un judecător, propus la preşedinţia Italiei

Seful guvernului italian Matteo Renzi a cerut joi formatiunii sale de centru stânga, Partidul Democrat (PD), sa-l aleaga pe judecatorul Curtii Constitutionale Sergio Mattarella la presedintia tarii, relateaza AFP.

Într-un discurs sustinut în fata 'marilor electori' (parlamentari si reprezentanti ai regiunilor) cu câteva ore înainte de primul tur pentru alegerea presedintelui, Renzi a propus numele acestui mostenitor al crestin-democratiei, necunoscut marelui public. Alegerea sa a fost aplaudata si aprobata în unanimitate prin ridicare de mâini.
În 2013, numele lui Romano Prodi a fost aprobat în acelasi mod, însa circa o suta dintre alesii PD nu au votat în cele din urma pentru fostul premier si, în lipsa unui acord privind un alt candidat, responsabilii politici au fost nevoiti sa-i ceara presedintelui în exercitiu la acel moment, Giorgio Napolitano, sa-si continue mandatul.
'Din moment ce PD ofera un nume, este candidatul prin care ne punem în joc credibilitatea. Nu va exista un alt candidat al PD', a insistat Renzi, dând asigurari ca nu este vorba de un demers strategic.
Nascut la Palermo si în vârsta de 73 de ani, fiu al unui lider istoric al crestin-democratiei si frate al unui presedinte al regiunii Sicilia asasinat de Mafie în 1980, Sergio Mattarella a fost parlamentar timp de 25 de ani si de cinci ori ministru. El este judecator la Curtea Constitutionala din 2011.
Numele sau este asociat cu o reforma electorala care prevedea o combinatie între un vot majoritar si unul proportional si care a fost folosita la alegerile legislative dintre 1994 si 2001, fara a reusi sa ofere o majoritate stabila tarii.
În 1990, când era ministru al instructiei publice, el a demisionat în semn de protest fata de o lege a audiovizualului care, în opinia sa, era extrem de favorabila lui Silvio Berlusconi, om de afaceri si magnat media, care nu intrase înca la acel moment în politica.
Primul tur al alegerii presedintelui este programat sa înceapa la ora 14.00 GMT. Este nevoie de o majoritate de doua treimi, adica 672 de 'mari electori', la primele trei tururi. Începând cu cel de-al patrulea vot, care ar putea avea loc sâmbata, va fi suficienta doar o majoritate simpla.
PD dispune oficial de un minim de 415 voturi si de sprijinul altor zeci de alesi din grupuri mici. Însa formatiunea va trebui sa convinga 'mari electori' si ai altor formatiuni pentru a obtine alegerea candidatului sau.
AGERPRES

foto: www.repubblica.it

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.