Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un jurnalist BBC riscă ani grei de puşcărie în Thailanda

Un jurnalist britanic de la BBC riscă cinci ani de închisoare în Thailanda pentru defăimare, după ce a desfăşurat o investigaţie privind o presupusă fraudă pe seama unor pensionari străini care trăiesc pe o insulă turistică din această ţară, transmite AFP, conform agerpres.

Acest caz ilustrează dificultăţile jurnalismului de investigaţie asupra corupţiei care macină Thailanda, afirmă organizaţii de apărare a drepturilor omului.

DORIS a dat peste cap Marea Britanie. Zboruri ANULATE şi perturbări pe calea ferată

Corespondent al BBC în Asia de Sud-Est, Jonathan Head a scris într-o anchetă din 2015 despre pierderea, posibil rezultat al unei fraude, unor proprietăţi pe insula Phuket deţinute de doi pensionari străini.

Susţinut de BBC, jurnalistul a compărut joi în faţa unui tribunal din Phuket alături de una dintre victime, Ian Rance, de naţionalitate britanică. Cei doi au pledat 'nevinovaţi'.

Jonathan Head şi Ian Rance sunt acuzaţi de defăimare de către un avocat din Phuket, Pratuan Thanarak, o infracţiune pasibilă în Thailanda de doi ani de închisoare. Jurnalistul se confruntă de asemenea cu acuzaţii suplimentare care îi pot aduce în final cinci ani de detenţie.

În 2001, Ian Rance s-a pensionat la Phuket, unde s-a căsătorit cu o thailandeză din insulă. Ei au trei copii şi au achiziţionat proprietăţi în valoare totală de 1,2 de milioane de dolari.

În virtutea legislaţiei thailandeze, străinii nu pot deţine proprietăţi. Însă multă lume ocoleşte legislaţia achiziţionând case în numele unei companii pe care o deţin sau al unor localnici în care au încredere.

Citeşte şi: După ce a fost condamnat la 9 ani de înDupă ce a fost condamnat la 9 ani de închisoare, fostul premier face plângere la CEDO

În 2010, Ian Rance a descoperit că soţia sa i-a imitat semnătura pentru a-i putea vinde proprietăţile cu ajutorul unei reţele de cămătari şi de agenţi imobiliari locali.

Soţia a stat patru ani în închisoare, iar pensionarul se luptă de mai mulţi ani în instanţă pentru a-şi putea recupera proprietăţile. În ancheta sa, Jonathan Head a relatat că avocatul Pratuan Thanarak a recunoscut că semnătura pensionarului a fost falsificată fără că el să fie prezent, ceea ce i-a adus o plângere pentru defăimare.

"Am pierdut totul", a declarat Ian Rance pentru AFP, adăugând că visul său de a-şi investi economiile în Thailanda a devenit un 'coşmar'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.