Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un jurnalist din Uzbekistan a fost eliberat anticipat după nouă ani de închisoare

www.operationworld.org
Uzbekistan

Un jurnalist uzbec a anunţat luni că a fost eliberat anticipat, beneficiind de o graţiere a preşedintelui după ce a petrecut nouă ani în închisoare, un nou semn de relaxare a practicilor autoritare în această ţară din Asia Centrală. Dilmurod Said, în vârstă de 56 de ani, condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare în 2009 pentru deturnare de fonduri şi fraudă, a anunţat prin telefon pentru AFP că a fost eliberat din închisoare sâmbătă. "Am fost eliberat. Acum sunt acasă", a declarat el, conform Agerpres.

Respingând mereu acuzaţiile împotriva sa, jurnalistul intenţionează acum să ceară un nou proces în faţa unui tribunal uzbec pentru a încerca să-şi dovedească nevinovăţia. De asemenea, el doreşte să-şi reia activitatea în presă pentru "a se concentra asupra problemelor legate de drepturile omului", odată ce va termina tratamentul tuberculozei pe care a contactat-o în închisoare.

La câteva luni după încarcerarea sa, soţia şi fiica lui Dilmurod Said au murit într-un accident de maşină, iar mama sa a decedat în timpul lungii perioade de detenţie a fiului său. În total, mai mult de zece jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului au fost eliberaţi în Uzbekistan după moartea în 2016 a preşedintelui Islam Karimov, care a condus această fostă republică sovietică cu o mână de fier timp de 27 de ani, şi venirea la putere a succesorului său Şavkat Mirzioev. De asemenea, jurnalistul de opoziţie Muhammad Bekjanov, care a petrecut 18 ani în detenţie, una dintre cele mai lungi pedepse cu închisoarea efectuate de un jurnalist în lume, a fost eliberat în februarie 2017.

Prim-ministru între 2003 şi 2016, Şavkat Mirzioev a fost de mult timp un asociat al lui Islam Karimov. De la alegerea sa în funcţia de preşedinte în decembrie 2016, el a dat însă semne timide de relaxare a regimului: a graţiat aproximativ zece deţinuţi politici şi a declarat că doreşte să reformeze economia uzbecă, aflată în întregime sub controlul statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.