Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un jurnalist ucrainean care l-a criticat pe Zelenski acuză că mai mulți bărbat i-au asaltat locuința ca să îl inroleze în Armată

BBC News
Volodimir Zelenski

Un cunoscut jurnalist ucrainean de investigaţii, care a criticat frecvent oficiali guvernamentali de rang înalt, a declarat luni că locuinţa sa a fost vizitată de bărbaţi neidentificaţi care au încercat să-i spargă uşa şi să-i ceară să se înroleze în armată, relatează Reuters.

Jurnalistul Iuri Nikolov a declarat că nu ştie cine este responsabil pentru acest abuz şi că doar mama sa era acasă în timpul incidentului care s-a petrecut duminică, la Kiev. El se afla la un prieten acasă şi urmărea finala turneului Masters de snooker.

"Prin urmare, aceşti ciudaţi au speriat-o doar pe mama mea în vârstă, care locuieşte cu mine după (tratamentul împotriva cancerului)", a scris el pe Telegram.

Poliţia a precizat că se ocupă de stabilirea detaliilor incidentului. Vorbind la televiziunea naţională, Nikolov a evidenţiat o postare a unui popular blogger pro-guvernamental - a cărui identitate adevărată nu se cunoaşte - care a sugerat că incidentul ar avea legătură cu comentariile denigratoare pe care jurnalistul le-a făcut despre preşedintele Ucrainei.

În urmă cu două săptămâni, Nikolov l-a acuzat pe preşedintele Volodimir Zelenski că nu şi-a făcut "datoria de a conduce o ţară aflată în război" prin faptul că nu şi-a asumat responsabilitatea de a comunica veştile proaste şi l-a comparat cu un individ care se sustrage de la încorporare. Potrivit sondajelor publice, Zelenski se bucură încă de sprijinul unei mari majorităţi a ucrainenilor, dar criticile publice la adresa conducerii sale au devenit mai frecvente în timpul celui de-al doilea an de război.

Un purtător de cuvânt a declarat că biroul prezidenţial nu va comenta incidentul până când poliţia nu va trage concluziile pe baza probelor. Nikolov susţine că mai mulţi bărbaţi au încercat să-i spargă uşa locuinţei şi au început să strige şi să-i ceară să se înroleze în armată. "Nişte tipi au spart uşa, strigând să mă duc să servesc (forţele armate), lipind hârtii pe uşă", a relatat jurnalistul pe Facebook.

O postare a unui canal Telegram anonim pro-Zelenskiy a afirmat că intruziunea a fost realizată de soldaţi care se întorceau de pe front. Postarea l-a criticat dur pe Nikolov. Acelaşi cont a încărcat, totodată, o înregistrare video cu cel puţin doi bărbaţi care bat la o uşă, strigând "provocatorule" şi "trădătorule" şi care lipesc foi de hârtie cu mesaje injurioase. Canalul nu are o atribuire identificabilă a proprietarului. Alte două canale Telegram anonime, dar populare şi tot pro-Zelenski au publicat, de asemenea, luni, mesaje care îl atacă pe Nikolov. Unul dintre canale este acela la care Nikolov s-a referit atunci cînd a relatat incidentul la televiziunea publică.

Iaroslav Iurcişîn, un deputat de opoziţie care conduce comisia parlamentară ucraineană pentru libertatea de exprimare, a declarat că în opinia sa, incidentul corespunde definiţiei legale pentru împiedicarea activităţii unui jurnalist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.