Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider PNL de la Iaşi a anunţat că îl va da în judecată pe primarul Chirica din cauza aerului poluat

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Chirica Inquam Photos

Preşedintele Biroului Politic al PNL Iaşi, Marius Bodea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că îl va da în judecată pe primarul Mihai Chirica, pe care îl consideră responsabil de gradul ridicat de poluare din municipiul Iaşi. "Voi deschide în instanţă un proces împotriva primarului, obligându-l să mă despăgubească pentru că respir un aer poluat. Invit alături de mine orice ieşean în acest demers. Acţiunea în justiţie este perfect legitimă. A fost practicată şi de alte ţări ale UE şi a fost câştigat tot timpul", a spus Marius Bodea, conform Agerpres.

Liberalul a subliniat că PNL va începe o campanie de conştientizare a ieşenilor cu privire la riscurile la care sunt supuşi fiindcă că "respiră mai mult praf decât aer".

Marius Bodea a afirmat, totodată, că Planul de Calitate a Aerului întocmit de către Primărie a fost respins de trei ori de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, iar în acest moment România riscă o amendă de circa 1,7 milioane euro de la UE în cazul în care municipii ca Iaşi, Braşov sau Bucureşti nu implementează planuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

"Cei de la Ministerul Mediului au spus clar că sunt direct răspunzători cei din primării dacă nu reuşesc până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor să aprobe prin hotărâre de CL acest plan. Înainte de toate, se pare că sunt două abordări total opuse: primarul şi cei din conducerea Primăriei au identificat doar cauze externe cu privire la poluarea din Iaşi, multe dintre ele hilare. (...) Noi, liberalii, spunem că majoritatea cauzelor pentru nivelul ridicat de poluare ţin de lipsa de iniţiativă a Primăriei Iaşi şi, parţial, de cauze externe", a spus Marius Bodea.

Acesta a precizat că este "ridicol" ca primarul să dea vina pe "curenţii de aer poluat aduşi din Ucraina", pe "poziţionarea staţiilor de măsurare" sau pe "privatizările făcute în exces".

Potrivit liberalilor, România a fost inclusă de către Comisia Europeană într-un grup de nouă ţări care încalcă normele de calitate a aerului.

"Într-o comunicare oficială, purtătorul de cuvânt al Comisiei a transmis ultimul avertisment înainte de aplicarea sancţiunii financiare. România este în această situaţie din cauza Iaşiului, în primul rând. Suntem singurul oraş mare din ţară care, în acest moment, nici măcar nu are în dezbatere un Plan de Calitate a Aerului, spre deosebire de Bucureşti sau Braşov", a spus Marius Bodea.

Reprezentantul PNL Iaşi a identificat o serie de cauze ale gradului ridicat de poluare din oraş printre care: lipsa unui de plan de sistematizare urbanistică şi de circulaţie a oraşului în lipsa unui nou plan urbanistic general, lipsa unui transport public metropolitan, lipsa unui transport public modern, care să ofere siguranţă şi confort, a unor piste de biciclete funcţionale şi nefragmentate, a spaţiilor verzi sau a unor parcări la intrarea în municipiu pentru a încuraja ieşenii din zona metropolitană sa îşi lase maşinile la intrarea în oraş. Liderul PNL a afirmat, totodată, că este responsabilitatea directă a primarului Chirica, în calitate de preşedinte al Comisiei de Circulaţie, să se ocupe de optimizarea sistemului de management al traficului.

În cadrul conferinţei de presă, liberalii ieşeni au prezentat şi un proiect de hotărâre privind stabilirea suprafeţelor minimale de spaţii verzi pentru lucrările de construcţii şi amenajări autorizate pe raza municipiul Iaşi. Astfel, consilierii locali vor să reglementeze ca dezvoltatorii imobiliari care construiesc pe raza municipiului Iaşi să construiască minimum 10 metri pătraţi de spaţiu verde/locuitor, şi nu 2 mp, cât prevede legea în acest moment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.