Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un 'magnific' manuscris de secol XV al poetului persan Hafez, scos la licitație

arabianbusiness.com
licitatie christie

Un „magnific” manuscris de secol XV al poetului persan Hafez, furat în urmă cu mai mult timp şi descoperit anul acesta de un detectiv de artă olandez, va fi scos la licitaţie, în aprilie, la Sotheby’s, potrivit news.ro.

Ilustrat cu foiţă de aur, manuscrisul „Divan” datează din 1462 şi este una dintre primele copii ale operei poetului persan, care a murit în 1390.

Manuscrisul, ilustrat de caligraful Shaykh Mahmud Pir Budaqi, este parte din colecţia lui Jafar Ghazi, care a murit în Germania în 2007. După moartea lui, moştenitorii au realizat că multe dintre manuscrisele aflate în colecţie au fost furate.

În 2011, poliţia a recuperat 175 dintre ele, însă „Divan” era încă dispărut. Când poliţia germană a oferit o recompensă de 50.000 de euro, expertul în artă Arthur Brand i-a luat urma, în 2019. Brand a mai găsit doi cai din bronz sculptaţi pentru Adolf Hitler şi un Picasso furat.

Citește și: S-A AFLAT - Care e cocktailul de medicamente cu care s-au VINDECAT mai mulți bolnavi de coronavirus

Brand a declarat pentru AFP că a fost contactat la finalul lui 2018 de un dealer de artă iranian, care susţinea că oficiali ai ambasadei Iranului l-au contactat, fiind interesaţi să găsească „Divan”.

Expertul olandez a găsit manuscrisul la un bărbat din Londra, care susţinea că îl cumpărase fără a şti că este furat. Bărbatul a încercat să îşi recupereze banii, dar Brand l-a convins într-un târziu să înmâneze manuscrisul autorităţilor germane.

Acum, moştenitorii lui Ghazi, care au mai scos la licitaţie alte manuscrise din colecţia lui, îl vor vinde la Sotheby’s pe 1 aprilie. Manuscrisul, considerat de Sotheby’s unul „magnific”, este estimat la 80.000 - 120.000 de lire sterline.

Sotheby’s a mai vândut 60 de manuscrise din colecţia lui Ghazi, majoritatea la preţul duble faţă de estimări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.