Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un mare mister din Al Doilea Război Mondial a fost descifrat - Cine a trădat-o pe Anna Frank

wikipedia.org
ann frank

O investigaţie condusă timp de şase ani în cazul nerezolvat privind trădarea Annei Frank a identificat un suspect surprinzător care ar fi dat-o pe mâna naziştilor pe celebra autoare a unui jurnal pe care l-a ţinut timp de doi ani în ascunzătoarea sa din Amsterdam şi care a murit într-un lagăr de concentrare în 1945,  relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

O persoană relativ necunoscută, notarul evreu Arnold van den Bergh, a fost identificat de o echipă de investigatori din care a făcut parte fostul agent FBI american Vincent Pankoke, alături de circa 20 de istorici, criminalişti şi specialişti în baze de date.

La mai bine de 75 de ani după ce naziştii au luat cu asalt anexa din Amsterdam, cercetătorii au concluzionat că Van den Bergh a fost ''foarte probabil'' cel care a trădat familia Frank pentru a-şi salva propria familie, a declarat Pieter van Twisk, membru al echipei de cercetare, pentru cotidianul olandez NRC.

Anne Frank a fost descoperită pe 4 august 1944, după doi ani petrecuţi în ascunzătoare.

Miep Gies, una dintre ajutoarele familiei, a păstrat în siguranţă jurnalul Annei Frank până când a fost publicat de tatăl acesteia, Otto, în 1947, la doi ani după ce ea a murit în lagărul de la Bergen Belsen, la vârsta de 15 ani.

Captivând imaginaţia a milioane de cititori din întreaga lume, jurnalul a fost tradus în 60 de limbi.

Încercarea de a identifica trădătorul nu a avut ca scop urmărirea penală, ci rezolvarea unuia dintre cele mai importante mistere din Ţările de Jos din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe baza tehnicilor de cercetare Big Data, a fost întocmită o dată de baze cu liste de colaboratori nazişti, informatori, documente istorice, dosare ale poliţiei şi cercetări anterioare în vederea descoperirii unor noi piste.

Zeci de scenarii şi locaţii ale suspecţilor au fost vizualizate pe o hartă pentru identificarea unui trădător, pe baza cunoştinţelor despre ascunzătoare, a motivului şi a oportunităţii.

Constatările noii cercetări urmează să fie publicate într-o carte semnată de autoarea canadiană Rosemary Sullivan, intitulată ''The Betrayal of Anne Frank'', care va fi lansată marţi.

Zeci de suspecţi au fost numiţi în ultimele decenii, însă până acum nu au mai fost utilizate asemenea tehnici moderne de investigare pentru identificarea unui suspect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.