Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un mare scandal politic, anticipat de experți

surse

Marele scandal politic, perfect justificat, pe care il anticipam pentru a doua jumatate a anului este legat de decomisionarea de fonduri UE: la finalul lui 2014 Guvernul raporta o rata de absorbtie de aprox.51% pe fonduri structural. Pe baza raspunsurilor de la panelisti, estimam ca Romania va pierde prin nefolosire aprox.6 miliarde din cele 19,7 miliarde Euro puse la dispozitia noastra de UE in ciclul 2007-2013, se arata intr-un raport realizat de Expert Forum bazat pe opiniile mai multor experti economici.

Niste facturi retroactive, pe lucrari din urma, au fost acceptate dupa un lobby intens de Comisie in noiembrie-decembrie 2014, ceea ce explica saltul cifrei de absorbtie in ultimele doua luni ale anului. Insa figura este greu de repetat pentru ca din pacate Romania nu a executat lucrari publice pe bani de la buget care sa respecte normele procedurale ale UE, se arata in raport.

Potrivit acestuia, in special primarii romani si-au legat prea multe sperante de aceasta posibilitate, de a “pune pe fonduri UE” proiecte locale incepute si executate partial pe HG 577, OG 7, Fondul de Rezerva, etc, fiind dezinformati in acest sens de diversi oficiali ministeriali la diverse momente din timp.

'Ideea n-ar fi fost rea si ne-ar fi permis acum, in ceasul al 12-lea, sa micsoram pierderea de 6 miliarde de euro. Dar asta ar fi fost posibil doar daca ministerele romanesti, in special Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Finantelor, ar fi pus in practica vechea recomandare a EFOR: aceea de de a crea mecanisme de aprobare de proiecte si alocare de fonduri pe aceste instrumente 100% nationale care sa copieze procedurile UE (competitivitate, transparenta, criteria obiective, selectie jurizata de proiecte de investitii, etc)', mai spune raportul.

Acest lucru nu s-a intamplat, ministerele preferand sa aloce in continuare banii catre autoritatile publice locale dicretionar si clientelar, fara nicio justificare obiectiva. Ca atare, in timp ce vom da bani indarat la Bruxelles, aceste proiecte actualmente in derulare si in criza de fonduri raman ineligibile pentru finantare, se mai arata in analiza Expert Forum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.