Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un martor la procesul fostului preşedinte din Honduras vorbeşte de sume imense de bani transportate în valize diplomatice

Audiere martor

Funcţionari ai ambasadei israeliene la Bogota au permis transportul în valize diplomatice a circa 150 de milioane de dolari provenind din cocaină între Columbia şi Honduras, a afimat luni un martor în procesul de la New York al fostului preşedinte al Hondurasului Juan Orlando Hernandez, urmărit pentru trafic de droguri, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Fost membru al cartelului mexican Sinaloa, Luis Perez, prezentat de unele media drept un columbian cu numele real Alexander Monroy Murill, a declarat sub jurământ în faţa tribunalului că a beneficiat de complicitatea unor persoane care "lucrau la ambasada Israelului în Columbia şi care aveau un paşaport diplomatic".

Bărbatul a dat asigurări că el însuşi a dat 2,4 milioane de dolari în 2013 pentru campania lui Juan Orlando Hernandez, care era pe atunci candidat la preşedinţia Hondurasului, pe care a exercitat-o între 2014 şi 2022.

Fostul şef al statului Honduras, care se declară nevinovat, a fost extrădat în 2022, la sfârşitul preşedinţiei sale, în SUA, după ce a fost acuzat că a facilitat contrabanda cu 500 de tone de cocaină în schimbul unor mite de milioane de dolari.

Luis Perez a povestit că între 2008 şi 2010, o funcţionară a ambasadei israeliene a permis transportarea cu valiza diplomatică a "circa 150 de milioane de dolari". El a explicat că un comision de 3% era vărsat pentru a putea "scoate banii" din ţară.

Condamnat la 11 ani de închisoare, pedeapsă redusă în cele din urmă la 6 ani, acest bărbat, în prezent în libertate, s-a predat în 2015 în Belize anchetatorilor DEA, agenţia antidrog americană.

În cadrul mărturiei sale, Luis Perez a mai spus că unul dintre intermediari era un responsabil al Puerto Cortes, principala intrare maritimă în Honduras, care i-a fost prezentat de Fabio Lobo, fiul fostului preşedinte hondurian Porfirio Lobo, predecesorul lui Juan Orlando Hernandez. Fabio Lobo a fost între timp condamnat în 2017 la 24 de ani de închisoare de un tribunal din New York pentru legăturile sale cu traficul de droguri.

Responsabilul din Puerto Cortes dorea să obţină garanţia că va fi menţinut în funcţie sa că va fi promovat, în schimbul "garantării securităţii containerelor care transportau cocaină", potrivit lui Perez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.