Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic endocrinolog spulberă mitul îngrășatului de la glanda tiroidă: Maxim 2-5 kilograme

glanda tiroida

Numărul persoanelor care pun obezitatea pe seama problemelor cu glanda tiroida e din ce în ce mai mare. Un medic endocrinolog atenționează însă că afecțiunile legate de glanda tiroidă duc la acumularea unui număr relativ infim de kilograme și nu pot fi date ca și cauză pentru obezitate.

Medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu explică de ce adesea obezitatea e pusă pe seama afecțiunilor cu glanda tiroidă.

Metabolismul și menopauza, două cauze interdependente

Multă lume asociază problemele tiroidiene cu kilogramele în plus. Obezitatea determină valori crescute ale hormonilor tiroidieni sau procesul este invers?

Cred că, în ciuda miturilor, tiroida nu este atât de importantă când vorbim de kilogramele în plus. Practic, știm la momentul acesta că obezitatea este de fapt o afecțiune complexă care are o mulțime de cauze, de multe ori legate de stilul de viață. Care este legătura cu tiroida și cu hormonii tiroidieni, de la ce a plecat acest mit? Știm că hormonii tiroidieni sunt foarte importanți în reglarea metabolismului. Și un nivel mai scăzut de hormoni tiroidieni, adică un hipotiroidism, poate să ducă la o încetinire a metabolismului. Gândim economic: dacă metabolismul este scăzut, înseamnă că mâncând la fel ne vom îngrășa. Practic, s-a dovedit însă că variația aceasta de kilograme nu este foarte importantă. O persoană care are un hipotiroidism sever netratat nu se îngrașă mai mult de două-cinci kilograme din cauza hipotiroidismului. Importante sunt, desigur, kilogramele de țesut adipos. Dar aceste kilograme, cinci să spunem, pe care le acumulează o persoană cu hipotiroidism, sunt în mare parte din cauza retenției de apă și de sare, adică a edemelor care apar în hipotiroidism. Și acesta este un lucru care se corectează după ce începem tratamentul cu hormoni tiroidieni. Deci există un sâmbure de adevăr, dar nu aceasta este problema principală, legată de acumularea kilogramelor în plus. Cred că ceea ce se întâmplă de multe ori este cumva coincidența, în aceeași perioadă de viață, a mai multor fenomene. Făcând abstracție de alimentația defectuoasă și un stil de viață sedentar, probabil mai multe femei decât bărbați sunt afectate de kilogramele în plus și această problemă începe sau se agravează cam în perioada 40-50 de ani, când femeia se apropie și de menopauză, a explicat medicul pentru Adevărul.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.