Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic moldovean a refuzat să opereze o pacientă pentru că vorbea rusa: Să scot un Kalașnikov și să vă împușc (Video)

captura youtube
doctor

Un medic moldovean a refuzat să opereze o pacientă pentru că vorbea rusa: Să scot un Kalașnikov și să vă împușc

Un doctor al Spitalului Clinic Republican din Chișinău a fost filmat în timp ce-i spune unei paciente că nu o va opera din motiv că vorbește limba rusă și este un ,,dușman” pentru el. Imaginile video au fost postate pe internet, iar în jurul lor a pornit un adevărat scandal.

Medicul s-a arătat indignat că pacienta care trăiește toată viața sa în Republica Moldova nu cunoaște limba română.

,,(Medic) - Nu vorbiți limba română și mai ales cu familie românească. În primul rând, mă jigniți deodată, eu intru și vă spun „bună ziua”, iar dumneavoastră îmi răspundeți cu (n.r.- bună ziua în limbă rusă).

(Pacientă) -Îmi cer scuze.

(Medic)- Îmi vine să scot Kalașnikov și să vă împușc pentru că sunteți din prima un dușman pentru mine”.

Dialogul dintre doctor și femeie, care a avut loc într-un salon din cadrul instituției medicale, a fost filmat de alt pacient, apoi postat pe internet și a devenit viral pe rețelele sociale.

,,(Medic) - Sunteți rusoaică? Eu nu operez ruși.

(Pacientă) - De ce?

(Medic) - Pentru că ei sunt dușmani. Plecați în Ucraina și spuneți că sunteți rusoaică.

(Pacientă)- Nu, eu m-am născut în Moldova.

(Medic)- Dar noi suntem români, eu sunt român, dumneavoastră aveți ceva contra României?”.

Scuze pacientei

Reprezentanții Spitalului Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga” în care activează doctorul vizat au adus scuze publice pacientei, menționând că vor analiza circumstanțele acestui caz în cadrul Comitetului de etică al instituției.

,,Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” își exprimă public dezacordul și condamnă ferm mesajele care pot afecta pacienții. Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică. În urma unui video apărut pe rețelele de socializare, în care un medic al instituției se implică într-un act de discriminare pe criterii lingvistice și etnice, aducem la cunoștința că astfel de comportamente nu reprezintă valorile pe care le promovăm. În numele conducerii și al întregului personal al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, cerem scuze pacientei și asigurăm că vom lua măsurile necesare pentru a nu fi admise astfel de cazuri”, au informat aceștia.

Potrivit responsabililor, medicul i-a efectuat intervenția femeii, iar ea a fost lăsată între timp să plece acasă datorită evoluției bune a sănătății după operație.

Avocatul Poporului și Consiliul pentru Egalitate s-au sesizat

Avocatul Poporului, Ceslav Panico s-a sesizat, condamnând ,,orice comportament care aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și pledează pentru respectarea drepturilor pacienților fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială”.

De asemenea, Ceslav Panico a anunțat că va monitoriza desfășurarea cercetărilor inițiate cu privire la acest caz.

,,În acest context, Ombudsmanul a sesizat Ministerul Sănătății, Spitalul Clinic Republican în scopul inițierii unei cercetări în privința personalului medical implicat în cazul respectiv, organizării controlului complex a circumstanţelor enunțate și mediatizate în spațiul public, inclusiv analiza circumstanțelor și a motivelor care au dus la acest incident. Precum și, dacă persoana agresată verbal a beneficiat de serviciile medicale solicitate/necesare. De asemenea, Avocatul Poporului a sesizat și Consiliul pentru Egalitate în scopul examinării cazului respectiv după competență”, a conchis.

La rândul lor, reprezentanții Consiliului pentru Egalizat sesizați de Avocatul Poporului, au declarat că vor investiga și ei, dar solicită persoanelor să se abțină de la scrierea pe internet a comentariilor care instigă la ură și discriminare cu privire la situația dată.

,,Consiliul reiterează că, condamnă discursurile susceptibile să propage, să incite, să promoveze sau să justifice orice formă de ură bazată pe intoleranță sau discriminare pe orice criteriu, inclusiv de naționalitate, origine etnică, limbă loc de naștere și loc de trai”, au punctat aceștia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.