Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un medic RUPE TĂCEREA, în condițiile în care DOAR România internează cu forța asimptomaticii: Unii oameni fac depresii

Inquam Photos / Octav Ganea
coronavirus medic masca

Doar în România bolnavii asimptomatici sunt internați cu forța în spital, acolo unde, conform zecilor de declarații făcute de aceștia, nu doar că nu primesc niciun soi de tratament, dar nu sunt nici consultați de medici. Acum, strategia se schimbă, însă nu radical. Persoanele asimptomatice vor fi externate după 10 zile de la internare, după decizia luată ieri de ministrul Sănătăţii.

Medicul Mihai Muntean din Târgu Mureş a stat mai bine de o lună internat în Clinica de Boli Infecţioase 1, în speranţa că se vor negativa testele. La început medicul a avut o formă uşoară de Covid, dar după o săptămână nu a mai avut niciun simptom al bolii.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Prefectul județului Constanța a provocat un accident RUTIER după ce a trecut pe roșu: o femeie a fost RĂNITĂ

„Este o perioadă foarte lungă în care am fost departe de familie, nu am avut cum sau cu ce să-i ajut, nu mai vorbim de partea de activitate profesională care nu a fost posibilă. Cele mai grele situaţii sunt cele în care aştept rezultatul din ziua recoltării”, a declarat Mihai Muntean, medic ginecolog din Tg.Mureş.

Şi ca el au fost mulţi. Medicul Băicuş de la Spitalul Colentina spune că, de multe ori, a fost nevoit să meargă să-i liniştească pe pacienţii asimptomatici internaţi pentru că nu mai suportau internarea fără rost şi făceau depresii.

„Sunt oameni care stau o lună jumătate şi de aia spitalele sunt pline. Nu numai că primim asimptomatici, dar unii dintre ei se negativează după săptămâni. Trebuie să mergem să-i liniştim pe pacienţii asimptomatici care fac depresie, urlă”, a declarat Cristian Băicuş, medic primar medicină internă – Şeful Secţiei Medicala II la Spitalul Colentina.

În ţările civilizate, precum Marea Britanie, Suedia, Danemarca sau Franţa aceşti pacienţi nu sunt internaţi în spital nici măcar o zi, spune medicul.

Ministrul Sănătăţii a semnat abia la aproape patru luni de la primul caz de Covid din România şi după ce spitalele s-au umplut ordinul conform căruia pacienţii asimptomatici sunt externaţi după zece zile de la internare, cu izolare acasă dacă sunt pozitivi. În tot acest timp mii de pacienţi nu au avut acces în spitale. Nelu Tătaru s-a răzgândit după ce la mijlocul lui aprilie avea de gând să-i plaseze pe asimptomatici în aşa-zise zone tampon, fie hoteluri, fie spaţii special destinate acestui lucru.

Trebuie doar să respectăm în continuare cu stricteţe regulile de igienă şi de distanţare, pentru că virusul este nou, iar specialiştii încă studiază în ce grad asimptomaticii transmit mai departe infecţia.

„Nu mergem pe premiza că asimptomaticul nu transmite virusul. Depinde de încărcătura virală şi sunt asimptomatici care au încărcătură virală mai redusă şi atunci riscul de contaminare este mai mic”, spune medicul Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.