DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un membru al CNA îl pune la punct pe Klaus Iohannis, după ce președintele a criticat suspendarea emisiei Realitatea TV: 'Inadmisibilă și deplasată'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis rade ras

Președintele Klaus Iohannis critică decizia Consiliului Național al Audiovizualului de a oprit temporar emisia Realitatea Tv, spunând că aceasta este fundamentată pe criterii politice, iar instituția nu trebuie folosită ca un instrument de reducere la tăcere a presei.

Radu Herjeu, fost jurnalist, acum membru al CNA, îi dă replica președintelui spune că aserțiunea lui Iohannis e”inadmisibilă și deplasată”.

Citește și: PSD: ‘Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare’

"Ca membru CNA care nu a votat suspendarea emisiei Realității TV, mi se pare inadmisibilă și deplasată aserțiunea președintelui Iohannis, transmisă poporului prin purtătoarea de cuvânt, că decizia Consiliului de sancționare în baza legii a încălcării acesteia în mod repetat și grav de o televiziune din România «este fundamentată pe criterii de ordin politic»", declară Radu Herjeu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), într-un comunicat remis în nume personal.

Președintele Klaus Iohannis a criticat decizia Consiliului Național al Audiovizualului de a opri temporar emisia Realitatea TV, spunând că aceasta este fundamentată pe criterii politice, iar instituția nu trebuie folosită ca un instrument de reducere la tăcere a presei.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

"Îl informez pe domnul președinte că în România doar instanța poate evalua justețea unei decizii CNA, nu politicienii din rândul cărora, din păcate, domnia sa nu a dorit să iasă pe perioada mandatului prezidențial.

Acuzațiile că CNA ar fi «un instrument de reducere la tăcere a reprezentanților mass-media care critică puterea», în condițiile în care sunt convins că nici domnia sa, nici consilierii săi nu știu speța, nu cunosc argumentele aduse în favoarea sancțiunii și cu atât mai puțin articolele de lege în baza cărora s-a dat, reprezintă, în opinia mea, o presiune nepermisă asupra instituției și membrilor săi. Dacă acuzațiile incalificabile aduse acestora ar fi fost făcute într-un studio de televiziune, ar fi trebuit dovedite, altfel ar fi riscat o sancțiune, așa cum s-a-ntâmplat în același Consiliu cu cei care i-au adus d-lui Iohannis acuze neprobate. Cred că funcția ocupată de domnia sa îl obligă cel puțin la aceeași preocupare pentru acuratețea afirmațiilor aruncate în spațiul public, chiar dacă imunitatea îl ferește de absolut orice urmări", arată membrul CNA.

Citește și: RISE Project! Codrin Ștefănescu se pregăște să încaseze bani de statul-stat

"Mai mult, prin poziția adoptată, președintele Iohannis pare să ignore cu bună știință încălcarea legii, preferând un discurs politicianist electoral. Ceea ce, chiar dacă suntem în an al alegerilor, nu face cinste fotoliului pe care îl ocupă", mai spune Radu Herjeu.

Realitatea TV trebuie să-și oprească emisia obișnuită pentru 10 minute, joi, între orele 19.00 și 19.10, potrivit unei decizii luate marți de CNA, care a sancționat postul TV pentru modul în care a relatat evenimentele din timpul mitingului diasporei din 10 august 2018.

Citește și: PSD: ‘Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare’

Consiliul Național al Audiovizualului a adoptat sancțiunea cu șase voturi pentru din nouă, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX Radu Herjeu.

Decizia a fost luată în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr 504/2002: "Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".

De asemenea s-au luat în considerare paragrafele 4 și 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: "(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă". A fost indicat și punctul 1 al articolului 34 din același document, "orice persoană are dreptul la propria imagine".

Citește și: Mare atenție, șoferi! Care sunt tarifele rovinietei din 2019

Au contat în decizia CNA și subpunctele a și b de la primul punct al articolului 64 din Cod, privind "a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii" și "b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.