Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un membru CNA pune 'biciul' pe televiziuni după numărul mare de cazuri Covid-19: apel către telespectatori să trimită somații

SONY DSC

Membrul CNA Cristina Pocora afirmă că instituţia a susţinut toate demersurile autorităţilor în timpul pandemiei , a recomandat toate spoturile ca fiind de interes public şi a dat sancţiuni unde a fost încălcată legea, precizând însă: "nu am fost sufocaţi de sesizări pe această temă". Ea subliniază că este important ca persoanele care constată nereguli să sesizeze CNA: "Este mai important şi mai eficient decât o postare pe Facebook în care să ne întrebăm ce face CNA".

Cristina Pocora, membru CNA cu atribuţii de conducere de vp, până la numirea de către Parlament ca preşedinte, a transmis, miercuri, pe pagina sa de Facebook, precizări legate de acţiunile CNA privind situaţia pandemică.

"Am susţinut toate demersurile susţinute de autorităţi de la începutul pandemiei şi am recomandat toate spoturile ca fiind spoturi de interes public; Am adus la aceeaşi masă autorităţi-radiodifuzori pentru a găsi soluţii pentru îmbunătăţirea comunicării şi eficienţă în transmiterea mesajelor (octombrie.a.c.). Am răspuns sesizărilor şi am aplicat sancţiuni acolo unde am constatat încălcarea dispoziţiilor legale. Din păcate, nu am fost sufocaţi de sesizări pe această temă! (până acum am recuperat şi analizat lunile noiembrie 2020-mai 2021). Voi reveni cu o sinteză a acestor sancţiuni", a arătat ea.

Pocora a menţionat că a extras din totalul rapoartelor şi a pus prioritar pe ordinea de zi din această săptămână toate rapoartele (iunie-septembrie) pe tema COVID, adăugând nu au fost foarte multe sesizări.

"Am solicitat şi se lucrează în acest moment la o monitorizare pe această temă a tuturor posturilor tv şi radio locale şi regionale, pentru emisiunile de ştiri şi dezbateri pentru perioada 11-17 Octombrie a.c. Astfel vom avea o imagine amplă a tratării acestui subiect. De asemenea, este în lucru o monitorizare de linie pentru principalele televiziuni centrale, emisiunile de dezbateri, pentru perioada 9-18 oct", a afirmat ea.

Potrivit sursei citate, CNA are trei şedinţe pe săptămână (10-17), în loc de două, cum este prevăzut, pentru a ajunge cu rapoartele la zi şi astfel să recupereze cele 3 luni în care CNA nu a funcţionat din lipsă de membri. Din iulie, s-au recuperat lunile noiembrie 2020-mai 2021. În acest ritm, de 3 şedinţe/săptămână, ea a estimat că până la finalul lunii noiembrie se va ajunge cu analiza la zi.

Pocora a explicat că, în perioada 9 februarie-13 mai 2021, CNA nu a putut funcţiona pentru că patru membri din 11 nu erau numiţi de Parlament şi astfel nu puteau avea cvorum pentru şedinte (8 membri), ea invocând şi alte motive: "Pentru că avem o lege depăşită de timpuri care în multe puncte nu mai răspunde realităţilor şi evoluţiei din domeniu. Pentru că din multe cauze CNA este o instituţie care a fost lăsată “în secolul trecut” şi nu există softuri care să facă monitorizare în timp real, să ofere diferite analize. Pentru proiectul de digitalizare al CNA nu au mai fost bani pe POC şi nu a fost o prioritate nici pentru a fi prins în PNRR".

"Monitorizarea este făcută cu pixul pe hârtie. La CNA, în organigrama departamentului de monitorizare – radiodifuzori centrali- sunt 27 de posturi din care lucrează efectiv 22 de oameni (4 posturi sunt scoase acum la concurs!!!). La Departamentul de Control- radiodifuzori din ţară – în organigramă sunt 47 de posturi, din care ocupate sunt 36. Da, 58 de oameni vizionează emisiunile, le transcriu şi ne transmit un raport. Rapoartele sunt puse pe ordinea de zi şi trebuie discutate în ordine cronologică. Dacă un raport este mai vechi de 6 luni, nu mai poţi să dai sancţiuni pe el pentru că pierzi în instanţă. De aici situaţia în care le-am luat pe rând şi îmi doresc foarte mult să ajungem la zi cu dezbaterile", a continuat ea.

Cristina Pocora a menţionat că miercuri şi joi vor fi dezbătute toate sesizările de până acum pe COVID, care "nu sunt foarte multe".

Ea a subliniat că este nevoie ca atunci când telespectatorul constată că ceva este nepotrivit la tv sau radio să facă o sesizare la CNA.

"Este nevoie să ne timită o sesizare. Formularul este pe site-ul CNA! Este mai important şi mai eficient decât o postare pe fb în care să ne întrebăm ce face CNA. Este mai eficient ca milioane de ochi să urmărească toate posturile din această ţară decât cei 22 de ochi ai membrilor CNA", a conchis ea.

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a criticat atitudinea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), despre care spunea că a fost ”absent” atunci când la unele televiziuni şi posturi de radio au fost duse campanii împotriva vaccinării.

”Solidaritatea ar trebui să se manifeste în spaţiul de comunicare şi la televiziuni şi radio şi social media. Dacă mă întrebaţi, cred că CNA-ul a fost absent, pentru că am avut campanii anti-vacciniste susţinute nu doar de ţări care nu au nicio legătură cu NATO şi Uniunea Europeană, care au fost întreţinute şi susţinute. Dacă mă întrebaţi pe mine, tot ceea ce înseamnă curent anti-vaccinist ar trebuit preîntâmpinat în acord cu instituţiile şi cu paginile de comunicare pe social media astfel încât să numai fim victimele unor campanii de dezinformare şi descurajare a populaţiei”, a afirmat Raluca Turcan marţi seară, la Digi 24.

Ea a subliniat importanţa solidarităţii, despre care susţine că trebuie să plece ”de la vârf, până la celula societăţii, care este familia”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.