Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ministru arab din guvernul israelian crede că Autoritatea Palestiniană a făcut o mare greşeală că nu a aderat la Acordurile Avraam

stopthewall.org
Silwan palestinieni

Ministrul cooperării regionale din guvernul israelian, Issawi Frej, un arab israelian care face parte din iunie 2021 din executiv, crede că Autoritatea Palestiniană a făcut o mare greşeală că nu a aderat la Acordurile Avraam, întrucât acest organism se află în situaţia cea mai rea de când s-a înfiinţat.

"Acordurile Avraam sunt un lucru mare care s-a întâmplat în această regiune, în Israel", a declarat Issawi Frej, din partidul MERETZ, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti străini din această săptămână, organizată de Asociaţia de Presă Israel Europa (EIPA).

Acordurile Avraam au fost semnate iniţial de SUA, Israel şi Emiratele Arabe Unite în august 2020 şi prevedeau normalizarea relaţiilor între Israel şi EAU, iar ulterior au fost folosite ca termen generic şi pentru normalizarea relaţiilor cu Bahrein, care a avut loc în septembrie 2020. Ulterior alte două state arabe, Sudan şi Maroc, şi-au normalizat relaţiile cu Israelul.

"Cred că Autoritatea Palestiniană a făcut o greşeală mare să nu fie parte din Acordurile Avraam. Cred că Abu Mazen (un pseudonim pentru Mahmoud Abbas - n.r.) ar fi trebuit să fie parte din acest val, pentru că înainte de acest lucru (...) tot ce ţine de procesul de pace s-a relaxat, nu s-a întâmplat nimic în teren. Este pentru prima dată când avem mişcare. Trebuie să fii parte din această mişcare. În arabă este un proverb care se traduce aproximativ. 'Mişcarea este o binecuvântare'. Iar acum avem mişcare, oamenii vorbesc unii cu ceilalţi. Ceva se întâmplă, fiţi parte din această mişcare, fiţi parte din acest val, este foarte important! Este opinia mea", a spus ministrul arab israelian la întâlnirea cu jurnaliştii străini din Knesset.

El a adăugat că actualul guvern din care face parte, şi din cauza pandemiei de COVID-19, nu a putut face nimic în ultimul an în legătură cu palestinienii şi că speră să reuşească acest lucru măcar în 2022.

Întrebat cum ar fi posibilă o astfel de aderare a Autorităţii Palestiniene la aceste acorduri, pentru semnarea cărora a acuzat de trădare EAU şi Bahreinul, ministrul arab israelian crede că acest organism nu are nimic de pierdut.

"Situaţia este cea mai rea pentru Autoritatea Palestiniană de când s-a înfiinţat (1994 - n.r.). AP nu poate plăti salariile pentru angajaţi. Uneori au plătit 50%, 30%, pentru că nu au bani. Ţările donatoare şi-au oprit donaţiile. Situaţia palestinienilor este foarte rea. Ce ai de pierdut dacă eşti parte din ceva nou? (...) Au făcut o greşeală în acest caz. Nu există o altă opţiune", a mai spus el.

Eliav Benjamin, şeful biroului Ministerului de Externe pentru Orientul Mijlociu şi al Diviziei pentru procesul de pace, îi dă dreptate ministrului pentru cooperare regională, dar afirmă că Autoritatea Palestiniană pare să aibă încă nevoie de timp pentru a accepta ce s-a întâmplat, potrivit Agerpres.ro.

"Am fost foarte interesaţi să îi atragem în acorduri, dar aş spune că le ia încă timp pentru a accepta ce s-a întâmplat. La început Autoritatea Palestiniană a privit EAU şi Bahreinul drept trădători pentru că au semnat acorduri cu noi. Nu mai este atât de mult cazul acum, dar există în continuare o oarecare reticenţă", a spus Benjamin în cadrul unui briefing de presă.

"Dar vedem tot mai mult un interes (...) Palestinienii realizează că aceasta este în primul rând o oportunitate şi, în al doilea rând, că acordurile nu se încheie nu se realizează pe socoteala cuiva. Nu asta este intenţia, ci dimpotrivă. Inclusiv palestinienii au de câştigat din aceste relaţii", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.