Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un ministru israelian a cerut înfiinţarea unor zone de securitate în jurul coloniilor din Cisiordania

timesofisrael.com
Bezalel Smotrich

Ministrul naționalist de finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich, a cerut luni înfiinţarea unor zone de securitate în jurul așezărilor evreiești din Cisiordania ocupată, pentru a-i ține deoparte pe fermierii palestinieni în timpul sezonului de recoltare a măslinelor.

Sezonul când cultivatorii de măsline palestinieni petrec mai mult timp în aer liber adunând recolta a dus adesea la ciocniri între coloniști și locuitorii palestinieni din Cisiordania, relatează Reuters citat de Rador.

Smotrich, liderul unuia dintre partidele religios-naționaliste din coaliția de dreapta de guvernământ, le-a scris premierului Benjamin Netanyahu și ministrului apărării, Yoav Gallant, pentru a le cere să înfiinţeze zone speciale în jurul așezărilor, pentru a-i împiedica pe palestinieni să se apropie "inclusiv pentru recoltarea măslinelor".

În timp ce Hamas controlează strâns Gaza asediată, Cisiordania este un mozaic complex de orașe de pe dealuri, așezări israeliene și puncte de control ale armatei care despart comunitățile palestiniene.

Bezalel Smotrich a spus că atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului comis de luptătorii Hamas din Fâșia Gaza a oferit lecții pentru așezările israeliene din Cisiordania.

"Cer ca eșalonul politic să emită imediat o directivă scrisă către Forțele de Apărare Israelului pentru a crea acele zone largi de securitate în jurul așezărilor și drumurilor și pentru a împiedica arabii să se apropie de ele", a scris el, adăugând că a propus compensarea celor cărora li se refuză accesul la culturile lor.

Cabinetul dlui Netanyahu a refuzat să comenteze, în timp ce cabinetului ministrului Gallant nu a avut niciun comentariu imediat.

Smotrich, al cărui partid își atrage o mare parte din sprijin de la mișcarea coloniştilor, și Yoav Gallant, un fost general de armată, au avut mai multe dispute de când guvernul de coaliție a preluat puterea, anul trecut. El a spus că a cerut în mod repetat o revizuire a politicii de securitate în zonă, care până acum s-a concentrat pe protejarea recoltei de măsline.

"Cu tot respectul, aceasta este o nebunie cu care nu o voi mai suporta", a scris el.

Scrisoarea sa vine pe fondul escaladării violenței în Cisiordania, ca urmare a atacului Hamas și a atacurilor aeriene ale Israelului asupra Fâşiei Gaza și a campaniei terestre care vizează eradicarea grupării militante.

Potrivit agenției de ajutorare a Națiunilor Unite - OCHA, numărul atacurilor coloniștilor din Cisiordania asupra palestinienilor s-a dublat de la 7 octombrie. De asemenea, Bezalel Smotrich a refuzat să plătească o parte din veniturile fiscale colectate de Israel în numele Autorității Palestiniene în baza unui acord care datează de mult timp, în ciuda apelului lui Yoav Gallant de a plăti banii pentru a ajuta la menținerea stabilității în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.