Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un muzeu din Rusia acuză Centrul Pompidou că expune un tablou furat

agerpres.ro
muzee timis tablouri igrasie

Muzeul de stat Rostov Kremlin a atras atenția Muzeului de Artă Modernă din New York (MOMA) că lucrarea "Samovar" din colecția americană, care, în prezent, este expusă la Centrul Pompidou din Paris, este un tablou furat din depozitele sale, anunță Le Figaro.

Tabloul realizat de Kazimir Malevici în 1913 este considerat una dintre lucrările reprezentative pentru avangarda artistică a primei jumătăți a secolului al XX-lea și este estimat la un preț cuprins între 13 și 18 milioane de euro. Lucrarea a mai fost expusă la Sankt Petersburg, Moscova și Paris, înainte să fie achiziționată de la artist de Biroul comisariatului sovietic pentru educație, în 1920.

În 1922, lucrarea era transferată muzeului din Rostov Veliki. Lucrarea a fost vândută în 1972, la Londra, la casa de licitații Sotheby´s, iar, în 1977, este înregistrată ca făcând parte din colecția omului de afaceri israelian Meshulam Riklis. Muzeul newyorkez a cumpărat tabloul în 1983.

În tot acest timp, lucrarea lui Malevici a continuat să figureze în colecția muzeului din Rusia. Abia în 1991, o cercetătoare de la Moscova a stabilit că tabloul de la Rostov este un fals, datând din a doua jumătate a secolului al XX-lea. În 2017, o expertiză realizată în colaborare de mai multe instituții din Rusia a confirmat ipoteza cercetătorilor, concluzionând că "tabloul original a fost înlocuit în anii 60´cu un fals, cu complicitatea unor angajați ai muzeului".

Directorul Centrului de Avangardă al Muzeului Evreiesc de la Moscova, Andrei Sarabianov, a explicat pentru presa franceză că, odată cu venirea lui Stalin la putere, în 1924, lucrările de avangardă din muzee au fost considerate mostre de "artă burgheză" și "contra-revoluționare", astfel că urmele multor tablouri împărțite între muzeele mai mici din Rusia s-au pierdut. "Nu de puține ori, lucrări de Kandinski, Malevici și Chagall au fost aruncate la gunoi sau transformate în combustibil pentru încălzire", spune Andrei Sarabianov.

În anii ´60, odată cu deschiderea Uniunii Sovietice pentru turiști străini, contrabanda cu lucrări de artă a căpătat amploare, multe dintre tablourile aruncate sau sustrase din muzee fiind comercializate până la începutul anilor ´90.

Discuția legată de proprietatea asupra originalului semnat de Malevici s-au intensificat în luna octombrie, când tabloul deținut de MOMA a fost împrumutat pentru o expoziție organizată de Centrul Pompidou. Cu toate că muzeul din Rusia și ministrul Culturii de la Moscova au vorbit despre situația creată, presa franceză arată că Rusia nu a declanșat încă nicio acțiune oficială la adresa instituțiilor din Statele Unite și din Franța.

Muzeul din Rostov a mai revendicat la nivel declarativ și lucrarea "Compozițíe non-obiectivă", semnată de Liubov Popova, de la Muzeul de Stat de Artă Contemporană din Salonic, arată agenția de presă Tass.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.