Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou asalt asupra ANI în Parlament

ani

16 parlamentar s-au săturat să vadă cum Agenţia Naţională de Integritate (ANI) face ravagii în rândul aleşilor şi au iniţiat un proiect de lege prin care să taie din "ghearele" ANI. Iniţiatorii vor ca senatorii şi deputaţii să poată devine funcţii în cadrul societăţilor comerciale fără activitate.

În prezent, Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea coruptiei prevede că funcţia de deputat sau senator este incompatibilă cu cea de preşedintele, vicepreşedinte, director, administrator, membru CA ale societăţilor comerciale. Au existat cazuri de parlamentari prinşi în incompatibiliate care susţineau că decizia ANI nu este corectă, pentru că societăţile comerciale implicate nu aveau activitate. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, parlamentarii vor putea fi exceptaţi de la prevederile Legii 161/2003 dacă societăţile comerciale nu apar ca fiind active în documentele ANAF.

"Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminăriimultor procese care apar datorită unor neglijenţe, ceea ce duce inutil la consum de timp şi de bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată sau chiar s-a uitat de ele. Aceste situaţii au fost constatate de ANI care, conform legislaţiei acutale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestei situaţii trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la Instanţele judecătoreşti din teritoriu, pânp la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept", au apreciat iniţiatorii, potrivit Mediafax.

Printre cei 16 iniţiatori se numără parlamentarii Marin Nicolae (PSD), Duruţ Aurel (PSD), Cristiana Anghel (PC), Butunoi Daniel (PSD), Dorin Păran (PNL), Cezar Cioată (PC), Mircea Banias (PC). Proiectul a fost depus al Senat în 19 februarie, se află în consultare publică la acest for legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.