Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou candidat se înscrie în cursa prezidențială

administratia prezidentiala

.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a luat decizia să participe la alegerile prezidenţiale şi l-a desemnat drept candidat pe Szilagyi Zsolt, vicepreşedinte al formaţiunii şi şeful de cabinet al europarlamentarului FIDESZ Tokes Laszlo.

Decizia privind intrarea în cursa prezidenţială a fost anunţată duminică, într-o conferinţă de presă, de preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, şi de Zakarias Zoltan, preşedintele Adunării Naţionale a Aleşilor partidului.

Liderul civicilor maghiari, Toro T. Tibor, a declarat că alegerile prezidenţiale din România sunt extrem de importante pentru comunitatea maghiară, pentru a-şi face cunoscute dezideratele privind autonomia, aşteptările pe care le au maghiarii de la statul român pentru a fi cetăţeni loiali sau cum vede comunitatea maghiară România următorilor ani.

Toro T Tibor susţine că toţi candidaţii UDMR din 96 încoace, 'de la Gyorgy Frunda la Kelemen Hunor', nu şi-au făcut datoria bine, nu au vorbit de dezideratele strategice ale comunităţii privind obţinerea autonomiei şi, din acest motiv, nu s-au făcut paşi importanţi în acest sens.

'Din '96 încoace, la fiecare alegeri prezidenţiale, maghiarii au candidat propriu, dar, făcând o analiză foarte atentă a prestaţiei acestor candidaţi, niciun candidat maghiar nu şi-a făcut până acum datoria aşa cum trebuie. Nu a vorbit de acele deziderate strategice ale comunităţii maghiare, drept rezultat nici nu am reuşit să provocăm o dezbatere în fond despre soluţiile noastre, şi anume autonomiile comunitare, cum vedem noi pe termen lung relaţia dintre majoritate şi minoritate, respectiv ce soluţii europene propunem noi pentru o construcţie modernă, europeană a statului român în care şi noi să ne simţim acasă şi să putem să fim loiali cu bună credinţă către statul român', a declarat Toro T Tibor. 

El a spus că decizia privind lansarea propriului candidat la prezidenţiale s-a luat întrucât există temerea că Kelemen Hunor, candidatul UDMR, nu va reuşi nici de această dată să aducă în atenţia opiniei publice dezideratele comunităţii maghiare. 

'Tare mi-e teamă că nici cu această ocazie (...) preşedintele Uniunii nu-şi va face treaba, pentru că este influenţat de realităţi de politică actuală, de o relaţie foarte strânsă cu partidul majoritar de guvernământ actual, o relaţie cu actualul premier, care este şi candidatul stângii. Deci, noi suntem convinşi că nu-şi va face treaba aşa cum trebuie şi acesta a fost un motiv în plus pentru care am decis să avem un candidat propriu', a spus Toro T. Tibor.

Acesta a mai susţinut că statul român trebuie să fie atent la soluţiile propuse de comunitatea maghiară, făcând referire la 'construcţia europeană a autonomiilor' şi a adăugat că 'loialitatea statului român faţă de noi este punerea în practică şi integrarea în construcţiile statale a acestor deziderate ale noastre'. Întrebat ce se va întâmpla dacă statul român nu dă curs acestor deziderate, Toro T. Tibor a spus că, dacă soluţiile şi dezbaterile politice nu dau rezultate, comunitatea se poate radicaliza şi se poate ajunge 'la nesupunere civică', despre care a spus că este 'un instrument democratic'.

Prezent la conferinţa de presă, candidatul PPMT la prezidenţiale, Szilagyi Zsolt, a declarat că este o imensă responsabilitate pentru el, dar reprezintă o şansă pentru a-şi face cunoscute ideile, pentru a consolida partidul şi a continua dialogul început atât cu membrii comunităţii maghiare, cât şi cu românii din Transilvania.

Acesta a punctat că nu este un lucru secret că partidul pe care-l reprezintă luptă pentru acele forme de autonomie care şi-au dovedit viabilitatea în Europa.

'Sunt orădean, pe jumătate secui şi inima mea bate pentru Transilvania, indiferent unde m-aş afla, la Oradea, la Bucureşti, la Bruxelles, mă simt transilvănean. Cred că în cadrul european, secuii, maghiarii şi românii îşi pot clădi o ţară, o regiune, o casă mult mai confortabilă şi mult mai europeană, mai aproape de normalitate. (...) Nu este un lucru secret faptul că văd şansele României în o reformă profundă care să aplice modelele consacrate, funcţionale din Europa, inclusiv pentru minorităţi, pentru comunităţile naţionale. (...) Nu este un lucru secret că partidul nostru luptă pentru acele forma de autonomie care şi-au dovedit deja viabilitatea în Europa', a spus Szilagyi Zsolt.
Acesta a precizat că perioada strângerii de semnături va fi cea mai dificilă, adăugând că în campanie se vor folosi de mijloacele posibile 'specifice campaniei', ca să mobilizeze nu doar maghiarii, ci şi 'partenerii strategici' - românii din Transilvania. 'Dacă trăim în România şi vrem să trăim în România, avem un cuvânt de spus, chiar dacă ştim că numărul alegătorilor noştri este limitat, chiar dacă ştim că partidul nostru are resurse din punct de vedere al votanţilor limitate, dar, totuşi, este un exerciţiu democratic şi simplu fapt că maghiarii dau un mesaj că vor să fie integraţi în viaţa politică românească, este un mesaj bun. Deci, o mobilizare mai bună în cadrul comunităţii maghiare ajută şi starea generală sufletească în rândul maghiarilor, ca să se simtă mai acasă', a spus candidatul PPMT. Szilagyi Zsolt are 46 de ani, este licenţiat în politologie la Budapesta, în anul 1990, la 21 ani, a fost cel mai tânăr deputat în Parlamentul României, fiind ales din partea UDMR. A fost parlamentar din partea Uniunii timp de 14 ani, o perioadă de zece ani fâcând parte din Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor. În 2004 a părăsit UDMR, a devenit profesor de politologie la Universitatea Partium din Oradea, iar din 2007 conduce biroul de la Bruxelles al europarlamentarului Tokes Laszlo.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.