Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou caz de pestă porcină africană, confirmat la un mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare de pe raza comunei Lupeni

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat în Harghita, la un mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare de pe raza comunei Lupeni, autorităţile sanitar-veterinare dispunând măsurile care se impun în astfel de situaţii.

Potrivit informaţiilor furnizate, marţi, de Instituţia Prefectului Judeţului Harghita, pe un fond de vânătoare aflat în localitatea Păltiniş, pe teritoriul administrativ al comunei Lupeni, a fost găsit un mistreţ mort, iar probele recoltate de către vânători şi trimise la laboratorul de specialitate de la Braşov au confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mihai Mărgineanu: Nu vi se pare ciudat că presa n-a mai dat nimic despre atentatele teroriste?

Drept urmare, s-a aprobat un plan de măsuri privind combaterea focarului din acest fond de vânătoare, precum şi măsurile care se impun în zona afectată.

Instituţia Prefectului a precizat că s-a stabilit că zona infectată, pe o rază de opt kilometri, cuprinde 20 de localităţi şi fondurile cinegetice aferente, iar zona tampon, de cinci kilometri în exteriorul zonei infectate, cuprinde 42 de localităţi din Harghita, precum şi fondurile cinegetice aferente.

Potrivit sursei citate, în zona afectată se vor împuşca integral mistreţii, probele urmând să fie trimise la laborator, şi se vor vâna imediat integral prădătorii, cu excepţia speciilor protejate de lege.

De asemenea, se interzice circulaţia animalelor domestice în incinta pădurilor, nefiind permis nici accesul persoanelor neautorizate.

Planul de măsuri mai prevede suspendarea administrării de hrană la locul de hrănire al mistreţilor, iar la ieşirea din zona infectată se vor instala dezinfectoare individuale.

Acesta este al treilea caz de pestă porcină africană identificat în acest an în Harghita, după ce în ianuarie şi februarie virusul a fost confirmat tot la mistreţi, care au fost împuşcaţi pe fonduri de vânătoare de pe raza comunelor Atid şi Avrămeşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.