Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou conflict de amploare e pe cale să izbucnească în Africa de Est. Relații explozive între Egipt și Etiopia. Somaliland în centrul disputei

France 24
Somaliland

Lucrurile se precipită în Africa de Est. Egiptul amenință direct și dur Etiopia cu un posibil război în cazul în care va recunoaște independența Somalilandului (teritoriu care și-a declarat independența față de Somalia în 1991 dar care nu a fost recunoscută de nici un stat). Etiopia care nu are ieșire la mare a semnat un acord cu autoritățile statului nerecunoscut prin care obțin liber acces la Portul Berbera pentru 50 de ani în schimbul recunoașterii independenței.

Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a declarat că nu va permite nicio amenințare la adresa Somaliei, după ce Etiopia a declarat că va lua în considerare recunoașterea unei revendicări de independență a Somalilandului, în cadrul unui acord care i-ar oferi acces la un port maritim.

Comentariile președintelui Abdel Fattah al-Sisi au fost cele mai puternice declaraţii de până acum pe această temă din partea Egiptului, care are deja relații înghețate cu Etiopia, și au fost un semn că Egiptul s-ar putea implica într-o dispută care deja a intensificat tensiunile în zona instabilă a Cornului Africii, relatează Reuters citat de Rador Radio România.

content-image

Ce este Somaliland?

Somaliland și-a declarat independența față de Somalia în 1991, dar nu a obținut recunoașterea din partea niciunei țări.

Contractul de închiriere a unui port din Somaliland, care a fost convenit la începutul acestei luni, dar care nu a fost încă finalizat, ar fi o binefacere pentru Etiopia, țară fără ieșire la mare, dar a înfuriat Somalia.

"Egiptul nu va permite nimănui să amenințe Somalia sau să îi afecteze securitatea", a declarat Sisi, vorbind la o conferință de presă cu președintele somalez în vizită, Hassan Sheikh Mohamud.

"Nu încercați să ameninţaţi Egiptul sau nu încercați să îi amenințați pe frații săi, mai ales dacă aceștia îi cer să intervină", a adăugat el.

Într-un memorandum de înțelegere din 1 ianuarie, Etiopia a declarat că va lua în considerare recunoașterea independenței Somalilandului în schimbul accesului la port. Potrivit contractului, Etiopia ar urma să închirieze 20 km de coastă în jurul portului Berbera, în Golful Aden, timp de 50 de ani în scopuri militare și comerciale.

Principalul port actual al Etiopiei pentru exporturile maritime se află în țara vecină Djibouti.

content-image

Egiptul se opune vehement

"Mesajul meu pentru Etiopia este că... încercarea de a pune mâna pe o bucată de pământ pentru a o controla este ceva cu care nimeni nu va fi de acord", a declarat Abdel Fattah al-Sisi, afirmând că o strategie mai bună ar fi cooperarea în domeniul dezvoltării.

Reprezentanții Etiopiei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la declarațiile sale. Ministrul egiptean de externe a numit săptămâna trecută Etiopia o sursă de instabilitate în regiune, ceea ce Ministerul etiopian de Externe al țării a declarat că este "irelevant".

Relațiile dintre Egipt și Etiopia, care împart utilizarea fluviului Nil, sunt tensionate de ani de zile din cauza unui baraj major pe care Etiopia l-a construit pe Nilul Albastru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.