Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou conflict mocnește în America de Sud - Venezuela acuză Guyana de încălcarea suveranităţii

politique-actu.com
venezuela columbia guyana suriname ecuador panama salvador

Venezuela a acuzat duminică Guyana că i-a încălcat suveranitatea şi a anunţat că Marina militară venezueleană a interceptat şi alungat două nave de explorare seismică lucrând pentru compania petrolieră şi de gaze americană ExxonMobil cu acordul guvernul de la Georgetown, într-o zonă maritimă disputată de cele două ţări, relatează AFP preluată de Agerpres.

Denunţând o "încălcare flagrantă" a "suveranităţii", Ministerul de Externe de la Caracas a făcut cunoscut într-un comunicat că o patrulă a interceptat sâmbătă în "apele teritoriale ale Venezuelei" navele Ramform, cu pavilion Bahamas, şi Delta Monarch (Trinidad şi Tobago), "ambele sub contract pentru transnaţionala ExxonMobil", şi le-a obligat să se retragă.

La rândul său, Guyana a denunţat interceptarea vasului Ramform Thethys, considerând că este un act "ilegal, agresiv şi ostil". Ea nu a făcut referire la Delta Monarch.

Ministerul de Externe de la Georgetown a acuzat şi el ţara vecină că a încălcat apele sale teritoriale.

Venezuela a dat asigurări că a acţionat în "respectul strict al acordurilor şi tratatelor internaţionale".

Guvernul venezuelean reclamă suveranitatea asupra teritoriului Essequibo, regiune bogată în resurse minerale şi care acoperă o largă zonă maritimă bogată în zăcăminte de petrol.

Guyana, fostă colonie britanică, afirmă că frontierele sale au fost stabilite în 1899 de un tribunal de arbitraj. Caracas nu le-a recunoscut niciodată.

Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a apărat duminică, într-un mesaj publicat pe Twitter, "dreptul" Guyanei de "a explora şi exploata resursele din apele sale teritoriale"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.