Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou convoi militar turc a intrat într-o zonă a insurgenţilor din Siria

convoi militar

Un nou convoi militar turc a intrat miercuri într-o zonă a insurgenţilor din nord-vestul Siriei, cu mai puţin de două săptămâni până la data limită pentru stabilirea unei "zone demilitarizate" în ultimul mare bastion al insurgenţilor din Siria, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cel puţin 40 de vehicule, inclusiv pentru transport de trupe, camioane şi furgonete, s-au deplasat încet în timpul nopţii de-a lungul unui drum principal ce duce de la frontiera turcă spre nordul sirian.

Organizaţia non-guvernamentală Organizaţia Siriană pentru Drepturile Omului (OSDO) a precizat pentru AFP că acest convoi se deplasa spre "posturi de observare" pe care Ankara le menţine în zonele insurgente din regiune, în special în sud-vestul regiunii Idlib. 

Turcia nu a făcut declaraţii în această privinţă, în condiţiile în care ea a mai trimis un convoi similar în nordul Siriei în 25 septembrie. 

Sosirea în Siria a unui nou convoi se produce odată cu apropierea datei limite pentru punerea în aplicare a unui acord ruso-turc asupra stabilirii unei "zone demilitarizate" în ultimul mare bastion insurgent din Siria. Încheiat la Soci (Rusia) în 17 septembrie, acest acord prevede crearea unei zone-tampon de 15-20 de kilometri lăţime, în formă de potcoavă, care să se afle sub supravegherea Rusiei şi Turciei, în provincia Idlib şi în sectoare din regiunile vecine Alep, Hama şi Lattakia.

Citește și: Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Statelor Unite să ridice sancţiunile împotriva Iranului care vizează ajutorul umanitar şi aviaţia civilă

Grupările insurgente şi jihadiste trebuie să-şi retragă armele grele din zonă înainte de 10 octombrie, stipulează acordul. După aceea, doar jihadiştii trebuie să părăsească locurile înainte de mijlocul lui octombrie. 

Majoritatea grupărilor insurgente pro-Ankara au primit favorabil acest acord, însă unele facţiuni l-au respins recent sau au formulat obiecţii asupra anumitor prevederi ale acestuia, în special cu privire la amplasamentul "zonei demilitarizate" şi prezenţa poliţiei militare ruse. 

Într-un interviu difuzat marţi, ministrul de externe sirian, Walid Mouallem, şi-a exprimat speranţa că acest acord va constitui un prim pas spre "eliberarea" Idlib şi a zonelor insurgente vecine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.