Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou fenomen cuprinde România: detectorismul; două 'comori' descoperite, în valoare de aproximativ 120.000 de euro

Radu Pop
proalba.ro
detector metale

Peste 22.000 de oameni din România dețin detectoare de metale cu autorizația aferentă de deținere.

Autorizația este emisă de serviciul specializat din cadrul poliției județene sau a municipiului București pe baza unor documente care trebuie prezentate de fiecare solicitant.

Fenomenul a revenit în atenția publică după ce doi pasionați de detectorism au găsit la interval de circa o lună și jumătate, în județul Alba, două tezaure monetare extrem de valoroase din punct de vedere istoric, vechi de circa 2.000 de ani, relatează jurnaliștii de la Adevărul, care scriu despre acest nou fenomen. Este vorba despre Tezaurul de la Jidvei, format din 114 monede și cel de la Noșlac, care cuprinde 109 monede. Valoarea de piață a acestor două tezaure ar fi de circa 120.000 de euro.

„Mă ocup de studierea fenomenului de mai bine de 17 ani. Ca orice fenomen uman are evoluțiile sale proprii. Dacă în primii ani de după Revoluție a fost asociat exclusiv unor grupuri infracționale care s-au ocupat de fărădelegi în zona siturilor arheologice, pot să vă spun că în ultimii 5 ani lucrurile s-au schimbat radical. Avem persoane care dețin detectoare de metale de foarte bună calitate, avem persoane care au studii superioare, foarte multă bunăvoință, care au experimentat detecția în alte țări ale Uniunii Europene. Foarte mulți sunt cetățeni români care au revenit din țări ale UE.”, spune ofițerul de poliție și cadrul didactic Marius Ciută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.