Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou guvern de coaliţie va fi format până la vară în Olanda

Operation World
Olanda

Cele patru partide politice din Olanda care negociază pentru a forma o nouă coaliţie guvernamentală speră să ajungă la un acord 'până la vară' în pofida diferenţelor lor, a declarat miercuri responsabilul însărcinat cu coordonarea acestor discuţii, relatează AFP. 'Scopul lor este să formeze un nou guvern până la vară', a declarat ministrul sănătăţii, Edith Schippers, care conduce negocierile pentru formarea unui nou guvern de coaliţie.

Liberalii premierului Mark Rutte vor încerca să găsească un compromis privind bugetul, climatul sau repartiţia veniturilor cu progresiştii D66, creştin-democraţii CDA şi cu ecologiştii GroenLinks. La alegerile legislative din 15 martie, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Mark Rutte a devenit cel mai mare grup politic din ţară, câştigând 33 de locuri din cele 150 din camera inferioară a Parlamentului. CDA şi D66 au obţinut fiecare câte 19 locuri, în timp ce GroenLinks a obţinut 14 locuri.

Împreună, cele patru partide au o majoritate solidă de 85 de locuri, însă punctele de vedere diferite dintre formaţiuni sunt numeroase şi complexe. Mass-media şi unii politicieni şi-au exprimat de asemenea scepticismul în legătură cu ideea unei colaborări între tânărul şi carismaticul lider ecologist Jesse Klaver şi liberalii şi creştin-democraţii, de dreapta, conform Agerpres.

Marţi, Jesse Klaver a dat asigurări în timpul unei dezbateri în parlament că partidul său nu va participa la 'o coaliţie de dreapta'. Negociatorii vor examina posibilitatea de a se stabili 'o adevărată agendă pentru schimbare', a spus el. Procesul formării unui guvern de coaliţie este lung şi complex: în 2012, a fost nevoie de 54 de zile, o perioadă relativ scurtă. Recordul a fost stabilit în 1977 când pentru formarea guvernului a fost nevoie de 208 zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.