Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou ministru, o nouă abordare - Ucraina îşi va schimba politicile de recrutare în încercarea de a-şi susţine capacitatea de luptă

nyt.com
soldat ucraina

Guvernul ucrainean are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia, relatează The Guardian, potrivit news.ro.

Potrivit unui oficial de rang înalt, schimbările, care ar urma să fie anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front.

"Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare", a declarat pentru The Guardian Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei.

La începutul lunii septembrie, preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis pe Oleksii Reznikov, care era ministrul apărării de la începutul războiului, şi l-a înlocuit cu Rustem Umerov, care şi-a petrecut prima parte a războiului lucrând la negocierile - eşuate - cu Rusia. Vineri, Zelenski a declarat că se aşteaptă ca ministerul lui Umerov să îi furnizeze un pachet de noi politici de mobilizare în această săptămână.

"Planul va fi elaborat şi toate răspunsurile vor fi acolo - săptămâna viitoare voi vedea acest plan", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă, fără a da alte detalii.

Danilov a declarat că armata va colabora cu două dintre cele mai mari companii de recrutare din Ucraina pentru a identifica persoanele cu aptitudini specifice şi pentru a-i descuraja pe ucrainenii calificaţi care doresc să ajute armata, dar nu vor să meargă pe front, să încerce să se sustragă de la recrutare. "Mobilizarea va deveni mai flexibilă, vor fi anunţate acele specialităţi care sunt necesare, iar oamenii se vor oferi voluntari pentru o poziţie concretă. De exemplu, au nevoie de sudori sau de mecanici şi aşa mai departe", a explicat Danilov.

O sursă din cadrul Ministerului Apărării a confirmat că au fost semnate contracte cu firme de recrutare, dar nu a oferit mai multe detalii. Nu a fost imediat clar cât de implicate vor fi companiile de recrutare în acest proces şi nici la ce nivel va continua recrutarea generală pentru munca din prima linie.

CE FAC UCRAINENII PENTRU A SCĂPA DE FRONT

Anunţul lui Zelenski vine în contextul în care Ucraina se pregăteşte să se confrunte cu o nouă iarnă în vreme de război, cu o oboseală generalizată pe front şi în rândul societăţii în general. Contraofensiva ucraineană din vară şi din toamnă nu a reuşit să recupereze porţiuni mari de teritoriu, iar printre partenerii occidentali ai Ucrainei se aud tot mai multe voci care sugerează în privat că, mai devreme sau mai târziu, Kievul ar putea fi nevoit să ia în considerare posibilitatea de a încerca să pună capăt războiului prin negociere.

În primele luni ale războiului, sute de mii de ucraineni s-au oferit ca voluntari pentru a lupta, ca parte a unui val de determinare patriotică care a şocat Rusia şi i-a respins atacurile iniţiale. Dar, pe măsură ce războiul s-a prelungit, majoritatea celor care sunt dispuşi să lupte s-au înrolat deja, iar mulţi dintre cei care se află deja pe front sunt răniţi sau epuizaţi.

Din ce în ce mai mult, armata a fost nevoită să apeleze la mobilizare pentru a umple rândurile. Videoclipuri devenite virale au arătat bărbaţi ridicaţi de pe stradă pentru a fi recrutaţi şi au fost înregistrate numeroase scandaluri de corupţie în care oficialii au luat mită pentru a oferi scutiri. În august, Zelenski i-a demis pe toţi şefii regionali de recrutare.

Odată recrutaţi, ucrainenii au parte de câteva săptămâni de pregătire şi pot fi apoi trimişi pe front. Mulţi spun că, dacă ar fi chemaţi, ar merge la armată, dar mulţi bărbaţi cu vârstă de recrutare nu doresc să fie trimişi pe front şi au petrecut săptămâni sau luni ascunzându-se acasă, încercând să evite escadroanele itinerante ale agenţilor de mobilizare. Mulţi se înscriu în grupuri de Telegram în care oamenii împărtăşesc sfaturi despre locurile în care acţionează într-o anumită zi agenţii de mobilizare.

În vară, surse din Odesa au explicat o schemă populară în oraş, prin care, pentru o taxă de 5.000 de dolari în numerar, bărbaţii care nu doreau să servească puteau primi un raport medical fals care sugera probleme grave la coloana vertebrală, cu ajutorul căruia erau declaraţi scutiţi de recrutare şi li se permitea să părăsească ţara.

Danilov a recunoscut că există o problemă de recrutare, dar a declarat că propaganda rusă a exagerat amploarea problemei. "Rusia încearcă să încălzească această problemă, spunând că nu avem suficienţi soldaţi, că avem probleme cu mobilizarea. Întotdeauna există probleme în viaţă, să nu le supraestimăm", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.