Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou partid de dreapta lansat în Israel înainte de alegerile anticipate

Israel flag

Doi miniştri din guvernul de dreapta al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, au anunţat sâmbătă formarea unui nou partid deschis spre electoratul nereligios, cu trei luni înainte de alegerile generale anticipate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ministrul educaţiei, Naftali Bennett, şi cel al justiţiei, Ayelet Shaked, au anunţat, în cursul unei conferinţe de presă organizate în comun la Tel Aviv, că părăsesc partidul naţionalist religios Căminul Evreiesc pentru a lansa noul partid 'HaYemin HeHadash' (Noua Dreaptă). 

Cei doi miniştri au subliniat că noua formaţiune se adresează atât electoratului religios, cât şi celui nereligios "într-un adevărat parteneriat" şi că o vor conduce împreună. 

Căminul Evreiesc, un partid sionist religios creat în 2013, care numără opt deputaţi din totalul de 120 ai Knessetului şi stagnează în sondaje, nu a reuşit niciodată să atingă scopul liderului său, Naftali Bennett, membru al mişcării sioniste religioase, care şi-a propus de la început atragerea unui public nereligios. 

Cel mai mult, Ayelet Shaked, o nereligioasă, a fost numită numărul doi al partidului.

Citește și: Donald Trump impută democraţilor 'stricta' responsabilitate a morţii copiilor imigranţi aflaţi în custodia autorităţilor SUA

Platforma noului partid şi cea a Căminului Evreiesc sunt identice, în special în ce priveşte opoziţia declarată faţă de crearea unui stat palestinian. 

Potrivit analiştilor, liderii acestui nou partid încearcă să prezinte o nouă opţiune de dreapta, nereligioasă, pentru a atrage electoratul de centru dreapta. 

Naftali Bennett a sugerat într-adevăr că alegătorii sionişti religioşi, baza electorală a Căminului Evreiesc, nu au reuşit să obţină progresul partidului lor în alegeri, din cauza loialităţii multora dintre aceştia faţă de formaţiunea Likud a lui Benjamin Netanyahu. 

"Netanyahu a înţeles că are în buzunar comunitatea sionistă religioasă şi nu contează modul în care el îi tratează, pentru că la final îl urmează mereu", a declarat el în conferinţa de presă. 

Parlamentul israelian a votat miercuri în a doua şi a treia lectură în favoarea unui proiect de lege vizând dizolvarea acestei adunări şi organizarea de alegeri legislative anticipate pe 9 aprilie. 

Coaliţia premierului Benjamin Netanyahu dispunea numai de un vot pentru asigurarea majorităţii după demisia, luna trecută, a ministrului apărării, Avigdor Lieberman, lider al partidului ultranaţionalist Yisrael Beytenu (Israel Casa Noastră).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.